НОВИНИ

Общият столичен бюджет за догодина е малко над 1 млрд. и 700 млн. лв.

Общият столичен бюджет за догодина е малко над 1 млрд. и 700 млн. лв., като собствените приходи са над 700 млн. лева. Това става ясно от проектобюджета на София, който кметът Йорданка Фандъкова и нейният екип представиха пред общинските съветници. Днес се обсъждаха парите за култура, образование и здравеопазване, останалите сфери ще бъдат дискутирани утре.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:42, 20.12.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

За догодина София е с малко по-скромен бюджет. С 50 милиона повече са собствените приходи от данъци и такси, но по-малко са средствата от еврофондовете. Увеличени са разходите за образование, социални дейности, здравеопазване и култура. Те са основно за повишение на заплатите на работещите в тези сектори. Според кмета Фандъкова бюджетът за догодина трябва да реши две много важни задачи.

Йорданка Фандъкова - кмет на София: Първата е да се подобри ситуацията в кварталите, парковете и градините, а втората - да се осигурят средства за възнаграждение на медицинските сестри, учителите, работниците в общинските дружества.

Според общински съветници от "БСП за България" проектобюджетът на София за догодина е същият като тазгодишния. Единствената разлика, това е увеличението на собствените приходи в размер на 50 милиона лева, но то идва от по-високите такси и данъци, а не от ефективно управление на общинската собственост.

Милка Христова - общински съветник от "БСП за България": Това, което мен ме притеснява, е че по отношение на собствените приходи на Столична община, които трябва да се формират от управление на общинска собственост, реклама, отдаване под наем на имоти и дивиденти - няма никакви такива приходи, което винаги е било един критичен момент в бюджета.

Обсъждането на бюджета с граждани, работодатели и синдикати ще продължи до 23 януари .След това той влиза за обсъждане в Столичния общински съвет. Очаква се да бъде одобрен в първата седмица на февруари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Съседи помогнаха за първата платформа в Северозапада за нуждите на болна жена
Съседи помогнаха за първата платформа в Северозапада за нуждите на болна жена
Пирогов има нужда от технология за намаляване на стреса при деца с изгаряния
"Пирогов" има нужда от технология за намаляване на стреса при деца с изгаряния