НОВИНИ

Започна офанзивата срещу "столицата" на "Ислямска държава" в Ирак

Министър-председателят на Ирак Хайдер ал-Абади обяви официално началото на сухопътната операция за освобождаване на Мосул от терористичната групировка "Ислямска държава". Градът е смятан за неофициална столица на радикалната групировка в Ирак.

Георги Петров
от Георги Петров
07:11, 17.10.2016
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Националният телевизионен канал "Ас Сумария" съобщи, че числеността на сухопътните части, които ще вземат участие в операцията, надвишава 60 000 войници. Началото на офанзивата бе обявено от премиера Ал-Абади, който е главнокомандващ на въоръжените сили в страната, с официално изявление в национален ефир.

ХАЙДЕР АЛ-АБАДИ, министър-председател на Ирак: "Часът на победата настъпи и операцията за освобождаването на Мосул започна. Обявявам днес началото на тази героична акция, за да ви освободим от терора и потисничеството на Даеш. По Божията воля скоро ще се срещнем в града, за да отпразнуваме вашето освобождение и спасение и отново ще живеем, с всичките ни религии и секти, заедно."
;

Иракската армия ще получи подкрепата на антитерористични подразделения и местни милиции като кюрдските формирования, известни като пешмерга, шиитските милиции "Ал Хашд аш Шааби" и въоръжени отряди на сунитски племена. По фронтовата линия са стоварени стотици единици тежка техника и артилерийски оръдия. Операцията ще бъде подкрепена по въздуха и от авиацията на международната коалиция начело със Съединените щати. В Мосул към момента живеят около 1 милион и 300 хиляди души. Те са държани като заложници от над 6 000 бойци на "Ислямска държава".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Партията на Мило Джоканович няма да има мнозинство в черногорския парламент
Партията на Мило Джоканович няма да има мнозинство в черногорския парламент
Катастрофа в Гърция повиши напрежението сред сирийските бежанци
Катастрофа в Гърция повиши напрежението сред сирийските бежанци