НОВИНИ

Започна подаването на документи за евростипендии

В Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград започна подаването на документи за европейски стипендии. Очаква се тази година да ги получат по-малко студенти, защото парите ще се отпускат само на изучаващите определените като приоритетни специалности.

bnt avatar logo
от йорданка бакалска
17:15, 13.05.2016
Чете се за: 00:50 мин.
Още

Специалности като медицина, фармация и право не са сред определените като приоритетни за държавата, затова студентите, които ги изучават вече нямат право да кандидатстват за европейски стипендии за успех. Младите хора са категорични, че всички заслужават да бъдат поощрявани финансово за усилията, които полагат по време на обучението си.

- Не трябва да е само за определени групи. Все пак са стипендии за всякакви студенти и ще помогне на всеки.

- Няма евростипендии за правото! Правото, ако не взема кой да взима, туризмът?

- Аз като студент от специалност, която не е сред приоритетните, мисля, че аз също имам право, защото отговарям на всички условия.

Според студенти интересът към определените за приоритетни специалности няма да се повиши, каквато е логиката на управляващите, защото никой не избира професията си според това дали ще получава стипендия или не. При посещението си днес в Русе министърът на образованието Меглена Кунева каза, че усилията на правителството са насочени към стимулиране на успешните и важни специалности.

Меглена Кунева - министър на образованието и науката: Държавата не абдикира от нито една студентска специалност. Просто колко да се даде на един или друг университет като подкрепа за прием от страна на държавата е въпрос на качеството, което предлага. Например, на медиците е 7 хиляди лева издръжката на един студент - нещо, което държавата подкрепя и 700 по икономика.

В понеделник от Асоциацията на студентите медици организират протест пред образователното министерство. Те се надяват, че ръководствата на университетите ще ги подкрепят и ще се преразгледа начинът на разпределение на европейските стипендии, така че да няма ощетени студенти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Лидерът на ДСБ Радан Кънев поиска втори мандат за Росен Плевнелиев
​Лидерът на ДСБ Радан Кънев поиска втори мандат за Росен Плевнелиев
​Вандали оскверниха гробищния парк на Казанлък тази нощ
​Вандали оскверниха гробищния парк на Казанлък тази нощ