НОВИНИ

Започна подаването на документи за кандидатстване в гимназиите след VII клас

Започна подаването на документи за кандидатстване в профилираните и професионалните гимназии след VII клас. Подаването може да стане или по електронен път или в училище-гнездо. Тази година за целта в столицата са определени 33 училища.Тъй като вече няма кандидатстване след VIII клас, всички седмокласници трябва да влязат в средно училище.Електронното подаване на документи става на адрес https://priem.mon.bg .

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
11:44, 20.06.2018
Чете се за: 00:55 мин.
Още

Тази година седмокласниците в столицата са около 10 000, толкова са и местата за тях в гимназиите. Трябва да се отбележи обаче, че в най- предпочитаните осем гимназии ще влязат около1200 ученици.

От днес започва подаването на документи за първото класиране, то ще продължи до 26 юни, без събота и неделя. Заявлението може да се подаде или по електронен път, или на хартия. От Регионалното управление по образованието насърчават електронното подаване.

Ваня Кастрева, началник на РУО- София: Това е един изключително удобен за тях начин, за да могат спокойно, обсъждайки заедно с децата в спокойна семейна атмосфера да подредят желанията на своите деца.

родител: Това ни е за първи път и все пак съм по-спокойна и по-сигурна със хартиен вариант.

Електронното подаване става в система на сайта https://priem.mon.bg, която е отворена от днес и е със специално падащо меню.

;

Миналата година една трета от родителите са се възползвали от електронното подаване на документи. Тези пък, които изберат хартиения вариант трябва да донесат в училищата служебната бележка с оценките, Свидетелство за завършено основно образование и медицинска бележка за професионалните гимназии.

Трябва да се внимава при попълването на желаните паралелки в заявлението.

Ваня Кастрева, началник на РУО - София: Да проследят скалата на успеваемостта и да могат наистина да направят информиран избор, който да съобразява две неща- на първо място желанието на ученика, на второ - бала, който той има.

За втора поредна година максималният бал е не 36, а 500 точки. Балът се образува най- често от удвоените оценки по български и математика от изпита плюс превърнатите в точки балообразуващи оценки, определени от приемащото училище.

Първото класиране ще бъде готово на 3 юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж стреля със сигнална ракета срещу очна клиника в Бургас
Мъж стреля със сигнална ракета срещу очна клиника в Бургас
БСП внесе вота на недоверие срещу правителството на тема „Сигурност“
БСП внесе вота на недоверие срещу правителството на тема „Сигурност“