НОВИНИ

Започна посещението на Вучич в Косово

Президентът на Сърбия Александър Вучич започна двудневно посещение в Косово. По-рано Прищина намекна, че може да забрани визитата или отделни спирки, но президентът Хашим Тачи даде зелена светлина от Брюксел. Косовските власти обявиха, че под натиска на Брюксел и Вашингтон позволяват Вучич да обиколи всички обекти в програмата си - общо 12 на брой. Финалът е утре с голямо обръщение от Косовска Митровица.

bnt avatar logo
от БНТ
16:41, 08.09.2018 (обновена)
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Сръбският президент започна посещението си в Косово от център за екология и спорт, изграден със сръбски средства и център на Червения кръст в община Зубин - Поток. Двата центъра са били в отменения забранителен списък, както и близката водноелектрическа централа "Газивода". Този стратегически обект и подстанцията Валач в Северно Косово са част от сръбската енергийна система.

Александър Вучич - президент на Сърбия: Дойдох да представя нашата идея за дълготраен мир и стабилност, за бъдещо подобряване на отношенията между сърби и албанци. Дойдох да говоря за инвестиции и програми и бизнес-форума в Лепосавич ще е подходящо място.

Сръбският президент Александър Вучич и косовският му колега Хашим Тачи вчера внезапно отмениха планираната си среща в Брюксел на поредния кръг от преговори с посредничеството на европейската дипломация. Очакваше се двамата да обсъдят идеята за размяна на територии, която лансираха на форум в Австрия миналия месец.

Според наблюдатели сценарият е Северно Косово, населено предимно със сърби, срещу долината на Прешево в Южна Сърбия, където живеят много албанци. През 2013-та Белград и Прищина се договориха да решат всички висящи проблеми като условие за еврочленство, но значителни резултати оттогава не са постигнати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България подчини Норвегия, "лъвовете" лидери в своята група (видео)
България подчини Норвегия, "лъвовете" лидери в своята група (видео)
Матео Салвини е готов да работи със Стив Банън за спасяването на Европа
Матео Салвини е готов да работи със Стив Банън за "спасяването на Европа"