НОВИНИ

Започна премахването на паметника пред НДК

Започна демонтирането на бронзовите пластики от паметника "1300 години България" пред НДК. Най-напред ще бъдат отделени фигурите. Очаква се първата пластика да бъде премахната утре, а останалите две в рамките на две седмици.

bnt avatar logo
от БНТ
17:57, 03.07.2017
6143
Чете се за: 00:57 мин.
Още

Днес паметникът осъмна с кран, а работници започнаха с оксижен се режат металните пластики, за да бъдат отделени от конструкцията на паметника. През почивните дни беше поставена и още една ограда, върху която беше поставена информационна табела,че предстои цялостен демонтаж на монумента и преместване на художествените скулптурни елементи. Това решение на Общината раздели столичани.

Петър Томов: Хубаво, че най-накрая го махат, защото като цяло не изглеждаше много хубаво. На фона на НДК, мисля че трябва да сложат нещо ново и съвременно.
Димитър Лазаров: Положително!

- Защо?

- Защото тук бяха едни съвсем други, исторически паметници, които са забравени и вашето поколение не го знае.
Красимир Коцинов: Направили сме инициативен комитет, който иска да го запази за разговор с общината да решим какво ще бъде бъдещето му, как точно да процедираме, но да не се премахва паметникът по никакъв начин.
Борис Цветков, общински съветник от БСП: Недопустимо е, нещо ако не го разбираш и не ти харесва да го рушиш.

От общината обясниха, че са длъжни да осигурят безопасна градска среда на хората, тъй като паметникът от десетилетия се руши. Демонтирането на паметника ще стане на два етапа.

Силвия Христова, председател на Комисията по архитектура в Столичната община: Първият етап е изцяло насочен към максимална грижа за внимателното демонтиране на пластиките на проф. Старчев, тъй като те имат голяма художествена стойност.

Демонтирането и поставянето на скулптурите в парка на Националния исторически музей ще струва 400 000 лв. След това ще бъде премахнат бетона и желязната конструкция, която най-вероятно ще отиде за скрап. На негово място ще бъде възстановен мемориалът на загиналите войници от Първи и Шести софийски полк от Балканските и Първата световна война.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Началото на Театър пред театъра се отменя за 4-ти юли
Началото на "Театър пред театъра" се отменя за 4-ти юли
Пилешкото и пуешкото месо е забранено в детските градини в Сатовча
Пилешкото и пуешкото месо е забранено в детските градини в Сатовча