COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Започна първият Национален фестивал "Кукериада" в община Тунджа

Със звън на чанове и гайди започна първия Национален фестивал "Кукериада - долината на кукерите". Празникът е уникален, защото ще се проведе едновременно в 12 населени места на територията на община Тунджа, която е организатор на събитието.

от Румяна Стефанова
09:25, 23.02.2019
Чете се за: 00:41 мин.
Животът

Въпреки дъжда десетки кукери и гости на най- новия празник възстановиха в село Чарган традицията по това време на годината кукери да играят за плодородие.

Станчо Ставрев, заместник-кмет община Тунджа: Най-хубавото е, че това е една традиция която младите хора безкрайно обичат и припознават като своя... Ще върнем конкурсния характер на детския кукерски празник.

През двата дни на фестивала ще бъде показана възстановения ритуал Джамал, няма да липсват и кулинарни предизвикателства с панаира на траханата и кукерската трапеза. Според журито, "Кукериада" придава още по-голяма автентичност на кукерските игри, тъй като ритуалите са в естествената си среда и развенчаха стериотипите за ролята на кукерите.

проф. Георг Краев: Дебело искам да подчертая че кукерите не гонят никакви зли духове и никога не им е минавало през главата да гонят такива неща. Те събуждат най-веселото на земята това е плодородието.

Таньо Кръстев е кукер от седем години. Определя участието си в групата вече като навик, който много му харесва.

Таньо Кръстев, кукер: Тръгнеш ли да играеш няма спиране. От 2012 г. Играя и оттогава не съм спрял.

Празникът "Кукериада" продължава през следващите два дни с конкурсната програма и съпътстващите я събития.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нова книга в памет на родственика на Ботев - Иван Печев
Нова книга в памет на родственика на Ботев - Иван Печев
АРТщрихи с Галя Крайчовска
АРТщрихи с Галя Крайчовска