НОВИНИ

Започна срещата на върха на европейските лидери в Братислава

В Братислава започна срещата на лидерите на 27-те страни членки на Евросъюза, които обсъждат сигурността и мигрантската криза. На форума, в който участва и премиерът Бойко Борисов, България очаква да получи подкрепа за засилване на охраната на границите. Франция и Германия поискаха създаване на европейски въоръжени сили с постоянен щаб. Сред темите на срещата е и ситуацията в Европа след Брекзит.

Надежда Василева
от Надежда Василева оператор: Лъчезар Ораков
12:03, 16.09.2016
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Братислава днес е блокирана. Полиция и армия следят за сигурността на европейските лидери. Замъкът в Братислава, където се провежда срещата на върха изглежда като непристъпна крепост. Над града летят хеликоптери. Улиците наоколо са затворени. Следобед за няколко часа се очаква да бъде спряно и движението по река Дунав, заради разходката с кораб, подготвена за евролидерите.

Срещата в Братислава е ключова за България. На нея страната ни очаква да получи подкрепа от европейските лидери за охраната по границите ни. Премиерът Бойко Борисов поиска 160 милиона евро помощ за България за справяне с бежанците. Унгарският премиер Виктор Орбан преди ден увери страната ни, че държавите от Вишеградската четворка подкрепят България.

Лидерите на 27-те очакват на срещата в Братислава съюзът да покаже, че може да се справи със слабостите си.

Роберт Фицо, премиер на Словакия: Добре дошли в Братислава! Много сме щастливи, че Словакия е домакин на тази важна среща. След Брекзита и свързаните с него опасности е важно да бъдем много честни. Искаме да покажем единство и да демонстрираме, че Европейският съюз е уникален проект, който трябва да продължим.


Ангела Меркел, канцлер на Германия: Въпросът е не просто да очакваме решение на европейските проблеми от една среща на върха - ние сме в критично положение. Въпросът е да покажем на дело, че можем да сме по-добри в области като сигурността, борбата срещу тероризма, сътрудничеството в отбраната. По-добри в растежа и заетостта и според мен в дигиталния дневен ред и в дигиталния вътрешен пазар.

В Братислава европейските лидери ще начертаят пътна карта за действие. Амбицията е големите реформи да са факт до следващата среща на върха през март догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Водещ разроши косата на Доналд Тръмп, за да провери дали е с перука
Водещ разроши косата на Доналд Тръмп, за да провери дали е с перука
Изложба от кукли за юбилея на Столичния куклен театър
Изложба от кукли за юбилея на Столичния куклен театър