НОВИНИ

​Започна строителството на първите 10 къщи в Хитрино

Започна строителството на първите 10 къщи, които бяха разрушени от взривната вълна на дерайлиралия влак в Хитрино. Те ще бъдат безплатно построени от Камарата на строителите. Първата копка на първата къща, с която започва възстановяването на селото, беше направена днес. До месец ще започне изграждането на другите 14 къщи, които също бяха разрушени.

bnt avatar logo
от БНТ
18:05, 19.05.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

В ужасната утрин на 10 декември къщата на Шанай Хюсеин се срутва. От развалините са спасени тя и синът, но съпругът и другото ѝ дете загиват.

Шанай Хюсеин: Тази къща изгоря, гръмна душите ни заминаха. Малко ме радва, че ще ми възстановят къщата, има още добри хора, обаче не много, защото ми липсва семейството.

Премиерът Бойко Борисов увери, че местната община, Камарата на строителите и останалите институции са работили максимално бързо, за да може пет месеца по-късно да започне строителството на новите домове.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Оптимист, защото виждате съвсем друго е, дори тези, които имат жертви плачат и в същото време виждат, че ще получат поне имотите си. Ако имаше начин да върнем жертвите, цена няма, иначе щяхме да я платим, но поне да ги подпомогнем.
Николай Станков, председател на Камарата на строителите: Най-важното обаче от всичко е, че към края на годината пострадалите семейства ще получат отново своите домове, ще имат отново свой дом и ще възстановят нормалния си живот, което всъщност е целта на това, което правим.

Министър-председателят благодари на духовните лица - митрополит Йоан и районния мюфтия, които благословиха начинанието.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Мисля, че в България етническата толерантност, това да можем да живеем мюсюлмани и християни заедно, да се обичаме, да се уважаваме, да си помагаме, да строим, да градиме, е единственото правилно и добро нещо.

Премиерът обеща и помощ за хората от малкия бизнес. За възстановяване на търговските обекти ще се осигурят средства от дарения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шест са постъпилите оферти в обществената поръчка за тол системата
Шест са постъпилите оферти в обществената поръчка за тол системата
30 работници от пернишкия завод за стомана даряват кръв за своите колеги
30 работници от пернишкия завод за стомана даряват кръв за своите колеги