НОВИНИ

Започна умъртвяване на прасета в незаконна ферма

В незаконна ферма край Добрич започна принудително умъртвяване на прасетата. Собственикът заплаши, че ще съди инспекторите, от полицията премахнаха барикадата към фермата, но до сблъсъци не се стигна.

bnt avatar logo
от Петя Николаева
16:21, 07.08.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Първите умъртвени животни са в незаконна ферма край Добрич. А колко животни са се отглеждали - е трудно да се каже, тъй като част от прасетата свободно се разхождат в близката нива с царевица.

Д-р Илиян Славов - ОДБХ-Добрич: Над 100 са, защото само тук има девет свине майки с не знам колко прасета. Не можем да ги преброим.

Собственикът на фермата беше категоричен, че няма да допусне ветеринарите да умъртвят животните.

Стоян Стоянов: Настоявам за една проба, да ми докажете, че моите прасета са болни, че са заразени. Тогава ще ви ги подаря, не им искаме едн лев. Сега искам да ми платите по 1000 лева на бройка. Аз съм се трудил за тях, купувал съм фуражи, хранил съм ги.

Стопаните признават, че прасетата не са регистрирани и се заканват да съдят ветеринарите от областната служба по безопосност на храните.

Светла Пенчева: Как да ги регистрираме, като докторите не искат да сключат договор с нас. Как да стане?

Въпреки недоволството им обаче, ветеринарните власти с помощта на полицията пристъпиха към умъртвяване на прасетата. Животните ще бъдат загробени на определената за това площадка, проверките продължават в цялата област.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стойчо Стоев преди мача с ТНС: Ще има ротации в състава ни, не мислим за ЦСКА
Стойчо Стоев преди мача с ТНС: Ще има ротации в състава ни, не мислим за ЦСКА
Виенската болница спира трансплантациите на бял дроб за чужденци
Виенската болница спира трансплантациите на бял дроб за чужденци