НОВИНИ

Започна умъртвяването на прасета в село Никола Козлево

Започна умъртвяването на 24 500 прасета от промишления свинекомплекс в с. Никола Козлево. Акцията ще продължи няколко дни. Специалните ями, в които ще се заряват животните, са дълбоки над 4 метра и са покрити са с изолационен материал.

bnt avatar logo
от БНТ
16:20, 07.01.2020 (обновена)
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Умъртвените прасета ще се извозват с камиони, които на влизане и на излизане от свинекомплекса ще бъдат дезинфектирани. Поискано е съдействие и от полицията. Пътят между селата Никола Козлево и Хърсово няма да се затваря. Транспортирането до площадката за заравяне ще става с полицейски патрули.

Ялчън Расим, директор на ОД на МВР-Шумен: Има изградени две КПП-та, както виждате едното е при загробването на животните, а другото е при самия комплекс.

Областният управител на Шумен провери на място дали са изпълнени законовите изисквания и каква е готовността за заравяне на мъртвите животни.

Стефан Желев, областен управител на Шумен: Засега има две ями подготвени. Те няма да са достатъчни. След запълване на тези две, продължават със следващите.

Въпреки че теренът е близо до Хърсово, хората в района не са притеснени, защото водоизточниците на селото са от другата му страна.

Билгине Шюкрю, кмет на с. Хърсово: Всички институции са дали положително становище... Няма никаква опасност, риск за населението също няма. Знаят хората.
Бейзат Сабит: Няма подпочвени води, където да станат поражения и някаква епидемия да почне.

Мястото ще се охранява денонощно от полиция до приключване на ветеринарната акция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повече практически занятия на море ще имат военните моряци през годината
Повече практически занятия на море ще имат военните моряци през годината
Незаконно сметище от гуми край хасковското село Конуш
Незаконно сметище от гуми край хасковското село Конуш