НОВИНИ

Започна умъртвяването на свине заради африканската чума в Плевенско

Правителството отпусна 3 млн. и 700 хил. лева за борба с африканската чума по свинете. В нови огнища у нас, шест села в Плевенско, започна умъртвяване на животните в риск.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
19:01, 10.07.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Болестта засегна първо селата Жернов и Новачене. Въпреки, че свинете там бяха умъртвени, заразата по животните плъзна към още 6 села - Брест, Милковица, Долни Вит, Драгаш Войвода, Санадиново и Бацова махала. В село Брест голяма част от стопаните опитали да решат проблема сами.

Цецо Луканов, кмет на с. Брест: Доста от прасетата бяха заклани, липсваха днеска.

Заразата най-вероятно е дошла от северната ни съседка.

Бойко Борисов, министър-председател: Две години успяхме да избутаме този бич извън България, докато вилнееше в околностите, но сега с румънските туристи явно огнищата се увеличават, затова предлагам 3,7 млн. лв. да гласуваме за земеделието.

Българската агенция по безопасност на храните ще дезинфекцира на границата ни с Румъния и селата, в които заразата вече е факт.

Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите: Няма открита ваксина, няма лечение, единствената открита възможност за ограничаване и изключване на това заболяване от нашата територия са превенционните мерки и евтанизиране на заболелите и открити животни.

Мерките не са единствено за стопаните на домашни свине. Ловците също може да пренасят заразата в случай, че в района им на ловуване са минавали заразени диви свине. Затова за всеки ловец има правила.

Д-р Георги Дяков, директор на Областна дирекция по безопасност на храните в Русе: Облеклото, с което е бил, да го подложи на една термична обработка в пералнята на най-висока температура.

За обезщетения на стопаните, чиито животни са умъртвени, тепърва ще се мисли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
А. Запрянов: Преговорите за F-16 бяха по-лесни на военно-политическо ниво
А. Запрянов: Преговорите за F-16 бяха по-лесни на военно-политическо ниво
Мая Манолова: С отпадането на машинния вот се връщаме в каменната епоха
Мая Манолова: С отпадането на машинния вот се връщаме в каменната епоха