НОВИНИ

​Започна възстановяването след пороите в Банско

Започна възстановяването на нанесените щети след бедственото положение в Банско. Машини почистват коритото на река Глазне, разчиства се и ски пътят, голяма част от който беше разрушен. Все още обаче не е ясно колко време ще е необходимо, за да се възстановят напълно пораженията след преливането на реката. Не се знае и колко средства ще бъдат необходими.

bnt avatar logo
от Йорданка Бакалска
19:17, 12.11.2016
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Разрушаване на част от ски пътя, два разрушени моста, както и две наводнение заведения - това са щетите, нанесени от преливането на река Глазне в Банско. Приоритет в момента е да се възстанови и изравни колкото се може по-бързо ски пътят. Дейностите са започнали и вече е разчистен от камъните, които го бяха затрупали преди дни.

Георги Икономов - кмет на Банско: Единият мост вече се възстановява, ски пътят също, защото мостът, който беше разрушен е на ски пътя, тоест не може да функционира ски пътят, а на нас ни предстои откриване на сезона. Така че това са най-спешните задачи.

Очаква се разрушеният пешеходен мост, който се намира в близост до центъра на курорта, да бъде възстановен едва след като приключи активният зимен ски сезон.

И докато в планината все още има следи от наводнението, то в града бедственото положение е само спомен. Курортът днес беше пълен с туристи, а местните казаха, че опасността е отминала и са спокойни.

Колко точно средства ще бъдат необходими, за да се възстановят напълно щетите, нанесени от преливането на река Глазне, ще стане ясно в края на следващата седмица. До тогава комисия ще оценява стойността на дейностите, които трябва да се предприемат. Пораженията на ски пътя ще са за сметка на концесионера, защото той е в рамките на ски зоната, а останалите възстановителни дейности ще заплати общината. Кметът Георги Икономов обаче е категоричен, че щетите ще бъдат възстановени и няма да има проблем с откриването на активния ски сезон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ислямска държава пое отговорност за взрива в пакистански храм
"Ислямска държава" пое отговорност за взрива в пакистански храм
Бащи показаха на децата си как се меси хляб
Бащи показаха на децата си как се меси хляб