НОВИНИ

Започна залесяването на опожарените гори над Кресна

Започна залесяването на опожарените гори над Кресна. В края на месец август миналата година пожар изпепели хиляди декари гори и храсти, а бедствието продължи близо седмица. Югозападното държавно предприятие вече посади първите фиданки в района. Тази седмица в дейностите по залесяването ще се включат и много доброволци.

bnt avatar logo
от Миглена Медарова
12:00, 09.04.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

По време на пожара изгоряха 13 000 дка гори. За да намалят опасността от друго подобно бедствие, в района ще бъдат засадени дървесни видове, които са по-трудно запалими, казват от Югозападното държавно предприятие.

инж. Дамян Дамянов - директор на ЮЗДП: Сега залесяваме с черен бор. Но схемите на залесяване ще бъдат така разчетени, че да имаме прекъсваност на иглолистните култури, т.е. да има на места доста широколистни, за да избегнем за в бъдеще такъв страшен пожар.

От тази седмица в дейностите по залесяването на гората ще се включат и доброволци.

инж. Дамян Дамянов - директор на ЮЗДП: Към момента в района на дейност на Горско стопанство Кресна имаме около 120 дка. Района на Симитли около 80. Така, че около 200 дка вече имаме залесени. С тези доброволни залесявания сигурно ще станат 250 от началото на тази година. За есента на тази година и пролетта на следващата ще бъдат доста повече сигурно 2000 дка.

Сумата, която ще бъде необходима за залесяването на изгорелите територии, е около 1000 лева на декар или близо 1 300 000 лева. Една част от парите ще бъде от бюджета на Югозападното предприятие. Предстои отварянето на няколко мерки по европейски програми, с които да се осигури останалото необходимо финансиране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вярващи от цялата страна се включиха в литийното шествие с чудотворната икона
Вярващи от цялата страна се включиха в литийното шествие с чудотворната икона
Рекорден брой пациенти са потърсили помощ в „Пирогов” по празниците
Рекорден брой пациенти са потърсили помощ в „Пирогов” по празниците