НОВИНИ

Започнаха големите задръствания

Започват четирите празнични дни, започна и голямото пътуване. Днес в последния работен ден трафикът е много интензивен. Данните на Пътна полиция са за над 200 хиляди автомобила, които трябва да напуснат столицата към морето, зимните курорти и към Гърция и Турция. На изходите на София са разположени патрули на КАТ. Очаквано по Цариградско шосе движението е сериозно, има и задръствания.Вижте прякото включване на Тихомир Игнатов във видео.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:40, 23.12.2015 (извънредно)
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

Мерки за сигурност по празниците

Звучи невероятно, но според столичната полиция, най-използваният в момента сценарии от измамниците изглежда така: Звънят ви по телефона за спецакция срещу престъпници. За залавянето им е нужна голяма сума пари и ви молят за съдействие.

Антон Златанов, зам.-директор на СДВР: Няма практика и е абсолютно изключено полицай да се обади по телефона на някой възрастен човек и да му каже имаме нужда да хвърлите 3 000 лв. през балкона, защото тук дебнем престъпник и като ги хвърлите ще го хванем.

Втори вариант. Обажда се известният невролог проф. Миланов, за да поиска пари за пострадал близък.

Антон Златанов, зам.-директор на СДВР: Казва, че има пострадал от катастрофа или от свински грип. Сега на мода е свинският грип.

Спешно са нужни 5 000 лв. за лечение. Човекът казва имам 300, професор Миланов казва аз и на 300 съм доволен. Хвърлете ги през прозореца и човекът ги хвърля.

И ако за телефонните измами няма сезон, най-благодатното време за крадците по домовете е по празниците, когато много от апартаментите остават празни. От полицията препоръчват преди да тръгнете на празничното си пътуване да вземете някои лесно приложими мерки срещу обирджиите. Например чудесен ориентир за тях е препълнената ви с рекламни брошури пощенска кутия.

Николай Хаджиев, началник на "Криминална полиция" в СДВР: Като препоръка може да се даде гражданите, които ги няма през почивните дни техни познати или комшии да им проверяват пощенските кутии.

Униформените съветват още, ако имаме таймер за осветлението, да не го държим постоянно включен, защото крадците следят дали има апартаменти, които светят по цяла нощ. Другото важно правило. Да не обясняваме в социалните мрежи къде ще празнуваме, а да се похвалим с приятните си преживявания, чак след като сме се върнали. От полицията призовават, ако забележите, че около блока ви се навъртат съмнителни хора, веднага да се обадите на телефон 112.

Антон Златанов, зам.-директор на СДВР: Когато имаме такъв сигнал успяваме да заловим хората, които извършват измамата. Когато сигналът е в по-късен етап, това е по-трудно.

И тази година по празниците ще има засилено полицейско присъствие на местата, където ще се събират много хора. По традиция на новогодишния концерт на площад "Батенберг" няма да се допускат попрекалилите с алкохола, пиратките също за забранени. Няма да можем да носим стъклени бутилки, така че за наздравиците в полунощ ще трябва да разчитаме на пластмасата.

Борислав Муров, началник на отдел "Охранителна полиция": Взели сме сериозни мерки. Ще бъдат изградени контролно пропусквателни пунктове, които са седем на брой.

Проверки ще има и в столичните клубове и ресторанти. От пожарната вече са проверили 85 заведения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Градините на столицата в поредицата София в един снимачен век
Градините на столицата в поредицата "София в един снимачен век"
Коледният дух по света
Коледният дух по света