COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Започнаха преговорите за увеличение на цените на клиничните пътеки

Започна процедурата по договаряне на по-високи цени на клиничните пътеки. В присъствието на министър Кирил Ананиев, Лекарският съюз и Здравната каса са представили конкретни предложения и разчети. Основен акцент при договарянето ще бъде повишаването на цените на пътеките за педиатрия и пулмология.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
17:00, 13.05.2019
Чете се за: 00:48 мин.
Животът

От лекарския съюз предлагат клиничните пътеки, по които в момента се лекуват деца и възрастни, да бъдат разделени.

доктор Иван Маджаров - председател на Българския лекарски съюз: Тъй като с обема, който се отчита при децата е изключително малък досега те са били с ниски цени, заради факта, че се отчитат прекалено много при възрастните.

Съсловната организация иска още повишаване на цените на част от хирургичните пътеки за деца и шестте основни, по които работят общинските болници. Здравният министър обясни, че ще бъдат повишени цените на пътеки, които не са увеличавани с години.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването : Най-голям акцент, разбира се, поставаме върху педиатрията и пулмологията. Това не означава, че няма да бъдат изменени и цените на други пътеки. Това ще доведе при всички случаи до увеличение на възнаграждението на медицинския персонал.

За повишаването на цените на клиничните пътеки ще бъдат освободени средства от резерва на здравната каса.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Ще има двойно финансиране веднъж от резерва на НЗОК, който надзорният съвет ще освободи. От друга страна пък МЗ през наредба 3 също ще има допълнително финансиране.

По тази наредба министерството финансира дейности като спешна помощ и болници в трудно достъпни и отдалечени региони. Очаква се по-високите цени на клиничните пътеки да влязат в сила от първи юни. За целта лекарският съюз и касата трябва да подпишат анекс към анекса на Националния рамков договор за 2018 година.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата дава подробности за досъдебното производство за длъжностините престъпления в Басейнова дирекция - Пловдив
Прокуратурата дава подробности за досъдебното производство за длъжностините престъпления в Басейнова дирекция - Пловдив
Кои са политическите семейства в настоящия Eвропейски парламент?
Кои са политическите семейства в настоящия Eвропейски парламент?