Проверки в Луковит на къщи за гости, финансирани с евросредства

Екипи на Държавен фонд "Земеделие" започнаха проверки на всички 288 къщи за гости, финансирани по Програмата за развитие на селските райони в предишния програмен период, за които не е изтекъл 5-годишният срок за мониторинг. Първата инспекция беше в къща за гости в луковитското село Дъбен. Туристическият обект е на фирма, в която съсобственост има кметът на Община Луковит.

от Ирена Николова
преди 9 месеци
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Проверката обхваща всички счетоводни документи, изпълнението на бизнес плана, който е заложен в проекта, както и изпълнението на инвестицията като инфраструктура и места за настаняване.

Калоян Костадинов, зам.-изпълнителен директор на ДФ „Земеделие": Днес беше реда в село Дъбен да проверим точно тази къща за гости, която по нея са получени доста сигнали, свързани с кмета на Община Луковит.
;

Кметът на Луковит не беше притеснен от проверките. По думите му, бизнес планът е изпълнен над 70%, а само до края на миналата година в обекта е имало над 3500 нощувки. Европроектът за 209 хиляди лева включвал единствено строителството на къщата, без оборудването и басейна.

Иван Грънчаров, кмет на Луковит: Аз като кмет не съм кандидатствал, а като собственик на фирма, в съдружие. Законите са такива, че ми позволяват да имам собственост и съдружия във фирми, не ми позволяват да ги управлявам. Това не е нещо незаконно и не виждам причина да бъде неморално и незаконно.

От Фонд „Земеделие" обясниха, че преди сключването на договора през 2014 година Грънчаров, който е кмет на Луковит втори мандат, е бил проверен от комисията за конфликт на интереси и нарушение не е установено.

Топ 24
Най-четени