НОВИНИ

Започнаха руско-турски съвместни патрули в Северна Сирия

Турски и руски части започнаха днес за първи път съвместно патрулиране в североизточна Сирия като част от двустранното споразумение, което прекрати офанзивата на Анкара срещу кюрдските сили. Турция планира да създаде "град или градове" между Тел Абяд и Рас ал Айн като част от проект за прехвърляне на сирийски бежанци в бъдеща зона за сигурност, заяви президентът Ердоган. Той се обяви за организиране на донорска конференция за финансиране на този план.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
11:48, 01.11.2019 (обновена)
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Турски и руски части се срещнаха в сирийския пограничен град Дарбасия и започнаха общо патрулиране с девет бронирани коли в западно направление по протежение на 110 километрова ивица край браздата. Колоната се охранява от руски БТР.

Турският президент Ердоган заяви, че районът на действие е седем километра навътре в сирийска територия, а не 10, както е заложено в споразумението между Москва и Анкара от 22-ри октомври. То позволи завръщане на силите на Дамаск в района, а кюрдската милиция, смятана от Турция за терористична организация, се изтегли в дълбочина 30 километра.

Анкара съобщи, че е предала на руската страна 18 сирийски военни, заловени тази седмица в района, превзет от турската армия при офанзивата от 9-ти октомври. Турция планира да засели там сирийски бежанци, които сега са на нейна територия.

Проектът е оценяват от турските медии на 26 милиарда долара. Президентът Ердоган заяви, че ще постави въпроса за международна донорска конференция по време на днешната си среща в Истанбул с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Междувременно Доналд Тръмп получи съмнителен комплимент от сирийския президент Башар Асад.

Башар Асад, президент на Сирия: Тръмп казва открито - "искаме петрол". Искаме да се отървем от този човек, да направим услуга срещу пари, това е истината за американската политика. Какво да искаме повече от прозрачен в намеренията си враг.

Миналата седмица американският министър на отбраната Марк Еспър заяви, че страната му ще подсили военното си присъствие в Сирия за да не позволи на Ислямска държава да завземе петролните полета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентството отвори врати за Деня на народните будители
Президентството отвори врати за Деня на народните будители
Българин е застрелян в испанския град Марбея
Българин е застрелян в испанския град Марбея