НОВИНИ

Започнаха тържествата за 1125 години от Преславския църковно-народен събор

Във Велики Преслав започнаха тържествата по отбелязването на 1125 години от църковно-народния събор, който определя Преслав за втора столица на Първата българска държава. Благодарствен молебен ще отслужи Негово светейшество патриарх Неофит заедно с митрополити от шест епархии.

bnt avatar logo
от Здравка Русева
12:05, 16.09.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Негово Светейшество патриарх Неофит: Спомняме си с признателност тези, които организираха църковно - народния събор. Да бъдем честити и ние, че сме потомци на тези славни мъже и достойни българи за които този ден беше важен а и за нас които имаме вдъхновението да се наричаме потомци на тези славни българи. Да говорим за мир, за любов, за просперитет на нашата скъпа родина.
;

Преславският събор през 893 година е знаменателно събитие в българската история, защото той поставя основите на църковното богослужение на църковно-славянски език и се отменя гръцкото богослужение в храмовете. На този събор се определя и княз Симеон като цар на младата християнска държава. Тогава и България става християнска държава.


Тържествата започнаха малко по-рано тази сутрин във варненския катедрален храм "Свето успение Богородично", където патриарх Неофит отслужи Света литургия.

;

Във Велики Преслав се подготвиха за тази бележита годишнина като тържествата в старопрестолния град ще продължат около 10 дни. Кулминацията на тържествата е научната конференция, която ще се проведе след дни в парижкия музей Лувъра, където ще се съберат историци от цяла Европа. Те ще изнесат доклади, свързани с историята на средновековния Преслав и с историята на християнството в България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест пред Народното събрание срещу системата на управление
Протест пред Народното събрание срещу системата на управление
​Млад мъж загина след атака на акула край брега на щата Масачузетс
​Млад мъж загина след атака на акула край брега на щата Масачузетс