НОВИНИ

Започва 48-ото издание на икономическия форум в Давос

След броени часове в шейцарския град Давос ще бъде открито 48то издание на Световния икономически форум. Давос накратко - Огромни предизвикателства, много сняг и рекорден брой участници - сред тях ще бъде и българският премиер Бойко Борисов. Коя е най-многочислената делегация, за какво ще си говорят световните лидери и колко струва участието във форума - вижте!

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:46, 22.01.2018
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Сняг, много сняг. В Давос това не е новина, но всички признават, че дори и Алпите снегът е твърде много и създава транспортен хаос. Ето защо в чантата на делегатите има специални вериги за обувки. Тази година пристигат рекорден брой политици, журналисти, бизнесмени и неправителствени организации - повече от 2 500. Най-многобройна е американската делегация - 780 души, на второ място са британците с 266 души. Което не е изненада, коментират анализатори, в светлината на наближаващия Брекзит, Лондон търси нови партньори. Тази година в икономическия форум ще участва седем еврокомисари, водени от председателя на Комисията - Жан-Клод Юнкер. В дискусиите ще се включат 17 лидери от Евросъюза.

Кои са най-очакваните гости - безспорно американският президент - Доналд Тръмп. Появиха се спекулации дали изобщо той ще пристигне заради спрялото да работи правителство в САЩ. И още - Ангела Меркел, която има възможност да върне лидерските си позиции, разклатени от вътрешнополитическата криза, и френският президент - Еманюел Макрон, от когото се очаква поредна визионерска реч за бъдещето на Европа. Климатичните промени, киберсигурността, неравенството в доходите и поляризацията на обществото са основните теми на Давос 2018. Освен лидерите, могат да участват всички членове на едноименната неправителствената организация, а началната такса за участие е 71 хиляди долара. И въпреки че седем основни панела ще бъдат председстелствани от дами, съотношението мъже-жени делегати е 4 към 1. За сигурността на елита ще се грижат 4 400 полицаи и военни, и това ще струва 9.3 млн. долара.

А какъв дневен ред ще постанови Давос 2018 ще стане ясно в края на седмицата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има ли опасност цената на тока за бита да скочи с 30% от лятото?
Има ли опасност цената на тока за бита да скочи с 30% от лятото?
Община Кюстендил привлича инвеститори с меморандум за сътрудничество
Община Кюстендил привлича инвеститори с меморандум за сътрудничество