НОВИНИ

Започва изграждането на Единна система за туристическа информация

Започва изграждането на Единна система за туристическа информация, чрез която в реално време НАП, МВР и общините ще могат да проверяват всички хотелски регистри. Според министъра на туризма Николина Ангелкова до 3 години след пускане на системата се очакват с 20% повече приходи от нощувки.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
20:18, 17.07.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Очаква се от май догодина институциите и хотелиерите да се свържат чрез онлайн платформата. Така НАП по-лесно ще налага финансов контол, общините ще следят за събирането на туристическите такси, а МВР ще може по-бързо да търси престъпници при нужда. Според хотелиери това ще помогне за по-голямата сигурност на гостите и служителите. Ще допринесе и за борбата със сивия сектор.

Димитър Колев - управител на хотелски комплекс: Ние приветстваме всички нововъведения и усилията на институциите да направят така, че нашия бизнес да бъде изцяло на светло.

Данните за всеки турист ще се въвеждат в платформата още при идването му.

Хубена Генчева - управител на апарт комплекс: Ние така или иначе даваме всеки месец справки. Просто ще бъде по-лесно, те ще си ги извличат директно от нас.
;

Системата ще обхване всички места за настаняване. Дори хижите с труден достъп. С тази разлика, че те ще трябва да се отчитат в близкото кметство един път месечно и на хартия. По-напредналите, ще могат да въвеждат данните чрез смартфон. За всички ще има обучения.

Николина Ангелкова - министър на туризма: За бизнеса няма да струва нищо, защото системата и софтуерът ще бъде така разработен, така че да бъде адекватен със софтуерите, които всеки един хотел и в момента използва.

Системата ще струва на държавата 1 128 000 лева с ДДС. Но се очаква добра възвръщаемост. По предварителни данни министерството на туризма очаква с 20% повече постъпления от нощувки до 3 години след стартиране на проекта.

Според Ангелкова притеснения за личните данни не са основателни, защото единствено институциите ще ги виждат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България и еврозоната: Комисарят по въпросите на еврото пред БНТ
България и еврозоната: Комисарят по въпросите на еврото пред БНТ
Частен самолет е излетял от „Летище София“ без проверка
Частен самолет е излетял от „Летище София“ без проверка