COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Започва криминално разследване заради изригването на вулкана в Нова Зеландия

Полицията в Нова Зеландия започва криминално разследване във връзка с изригването на вулкана на Белия остров. До момента е потвърдена смъртта на петима души, а други осем са изчезнали.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:58, 10.12.2019
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Новозеландските власти искат да разберат как се стигна до загубата на 13 души след изригването на вулкан на популярен сред туристите остров. Миналата седмица е било издадено предупреждение за повишена опасност, което повдига въпроса имало ли е разрешение за посещение на острова.

Джон Тимс, зам.-комисар в полицията: Мога да потвърдя, че започва криминално разследване на обстоятелствата, при които на Белия остров има жертви и ранени.

Представители на туристическата компания, която организира посещения на Белия остров, посочват, че винаги внимателно следят вулканичната активност, а във фаталния ден тя е била от втора степен, което означава средна, до висока.

Джасинда Ардърн, министър-председател на Нова Зеландия: Възникват сериозни въпроси във връзка със случилото се. Те трябва да бъдат зададени и да получат отговори.

Министър-председателят Джасинда Ардърн потвърди, че няма признаци на живот на острова и сега усилията ще бъдат насочени към откриването на изчезналите.

Сред тях са и двама туристически гидове. Туристи от Австралия, САЩ, Великобритания, Китай и Малайзия са сред жертвите или пострадалите. Общо 47 души са се намирали на острова, 34-ма от тях са спасени, но повечето са в болница с изгаряния или дихателни проблеми.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
150 години от създаването на Българската екзархия
150 години от създаването на Българската екзархия
Самолет с 38 души на борда изчезна в Чили
Самолет с 38 души на борда изчезна в Чили