НОВИНИ

Започва криминално разследване заради изригването на вулкана в Нова Зеландия

Полицията в Нова Зеландия започва криминално разследване във връзка с изригването на вулкана на Белия остров. До момента е потвърдена смъртта на петима души, а други осем са изчезнали.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:58, 10.12.2019
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Новозеландските власти искат да разберат как се стигна до загубата на 13 души след изригването на вулкан на популярен сред туристите остров. Миналата седмица е било издадено предупреждение за повишена опасност, което повдига въпроса имало ли е разрешение за посещение на острова.

Джон Тимс, зам.-комисар в полицията: Мога да потвърдя, че започва криминално разследване на обстоятелствата, при които на Белия остров има жертви и ранени.

Представители на туристическата компания, която организира посещения на Белия остров, посочват, че винаги внимателно следят вулканичната активност, а във фаталния ден тя е била от втора степен, което означава средна, до висока.

Джасинда Ардърн, министър-председател на Нова Зеландия: Възникват сериозни въпроси във връзка със случилото се. Те трябва да бъдат зададени и да получат отговори.

Министър-председателят Джасинда Ардърн потвърди, че няма признаци на живот на острова и сега усилията ще бъдат насочени към откриването на изчезналите.

Сред тях са и двама туристически гидове. Туристи от Австралия, САЩ, Великобритания, Китай и Малайзия са сред жертвите или пострадалите. Общо 47 души са се намирали на острова, 34-ма от тях са спасени, но повечето са в болница с изгаряния или дихателни проблеми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина бившият кмет на Москва Юрий Лужков
Почина бившият кмет на Москва Юрий Лужков
Националната библиотека чества 141 години от създаването си
Националната библиотека чества 141 години от създаването си