COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Започва наложителен ремонт на МБАЛ "Александровска"

Тази седмица лекари се оплакаха от лошите условия за работа в болницата. За това и условията, в които се лекуват пациентите на лечебното заведение говори доц. Димитър Буланов, заместник-директор по лечебната дейност на УМБАЛ "Александровска", в пряко включване за "Сутрешния блок".

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
09:19, 07.11.2019
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Построена преди 140 г., УМБАЛ "Александровска" се състои от 24 сгради. В Клиниката по хематология само преди няколко дни мазилката от тавана се е пропукала и паднала върху част от пациентите.

Доц. Димитър Буланов, заместник-директор по лечебната дейност на УМБАЛ "Александровска": Сградата се нуждае от цялостен ремонт не от сега, а от много години. Това, което можем да кажем, ползвайки като повод това злополучие, което се случи в клиниката по хематология, е, че условията, при които работят лекарите и при които се лекуват пациентите, не са тези, които биха желали нито едните, нито другите. Но успоредно с това трябва да кажем, че диагностично-лечебният процес не е прекъсван.

За да бъде реновирана изцяло сградата, настоящото ръководство на болницата от своето стъпване в длъжност през 2013 г., ежегодно е представяло пред принципала проекти за реновиране на 24-те сгради, включени в МБАЛ "Александровска".

Доц. Димитър Буланов: Конкретно за тази сграда програмата обхваща сума от около 8,5-9 млн. лева, но мисля, че без възстановяване на 100% на фасадата, която представлява уникална архитектурна ценност за София.
За първи път екипът на Министерството на здравеопазването посети на място болницата и видя с очите си условията, при които се лекуват пациентите и работят лекарите. В резултат на това първият транш от 800 000 лева по тази програма вече е факт, като с 300 000 лева ще се започне ремонта на Клиниката по хематология, с останалите на Клиниката по алергология.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Гледайте тази вечер по БНТ1: Еспаньол - Лудогорец
Гледайте тази вечер по БНТ1: Еспаньол - Лудогорец
Тръмп отново атакува демократите
Тръмп отново атакува демократите