НОВИНИ

Започва най-мащабното дело срещу участници в опита за преврат в Турция

Най-голямото дело срещу заподозрени в съпричастност към опита за преврат в Турция от юли миналата година започва днес. То ще се проведе в построена специално за случая зала, която да може да побере всички 1500 подсъдими, по-голяма част от които са от артилерийското и ракетно учебно командване на град Полатлъ.

bnt avatar logo
от БГНЕС
13:18, 28.02.2017
Чете се за: 00:35 мин.
По света
започва мащабното дело участници опита преврат турция

Те са обвинени в убийство и опит за убийство, опит за сваляне на правителството и парламента или възпрепятстване на работата на институциите.

Делото ще се гледа в сградата на затвора в Синджан, който е под засилени мерки за сигурност. Увеличено полицейско присъствие имаше и в специалната съдебна зала, в която място е създадено за общо 1558 души.

Според властите в Анкара организатор на неуспешния опит за преврат от 15 юли 2016 г. е турският проповедник Фетула Гюлен, който от 1999 г. живее в самоналожено изгнание в Пенсилвания, САЩ. Той е обвиняван и в ръководеното на т. нар. Фетулахистка терористична организация (ФЕТО), която има представители в редица държавни институции, полицията, армията и други.

Днешното изслушване е едно от многото дела, които започнаха в цялата страна този месец. Досега най-големият съдебен процес беше в град Измир срещу 270 души, включително и Гюлен, съден в негово отсъствие.

След неуспешния опит за сваляне на властта Анкара обяви извънредно положение в страната и започна мащабна чистка, в рамките на която бяха задържани над 43 000 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Знаете ли кои са водачите на листите във Вашия район?
Знаете ли кои са водачите на листите във Вашия район?
Жена от София изработва мартеници уникати върху дърво
Жена от София изработва мартеници уникати върху дърво