НОВИНИ

Започва повторното взимане на проби в 10-километровата зона на огнището с чума

Започва повторното вземане на проби от стопанствата в десет километровата зона на огнището на чума. Проби ще бъдат вземани и в разширената 20 километрова зона, която излиза извън община Болярово. Днес ветеринарните власти обезпаразитяваха и дезинфекцираха трите стопанства в село Шарково. Утре дезинфекция ще се извърши на улици и тревни площи. От стопанството в град Болярово все още не са взети втори проби.

bnt avatar logo
от БНТ
17:53, 23.07.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Собствениците на овцефермата в Болярово не отстъпват от намерението си да получат резултатите от всички проби, взети от стопанството им и тогава да допуснат ветеринарите.

Тодор Димитров, животновъд, гр. Болярово: Аз искам да видя. Това, което ще видя ще кажа дали ще пусна или няма да пусна. Какво толкова незаконно има да си видя изследванията от лабораторията, 51 проби. Да видя всички марки. Виждате животните. Аз, ако имам умряло, няма да го правя тоя цирк да събирам жандармерия и разни други неща
;

В Шарково от днес започна изплащането на обезщетенията на фермерите. Дойка Панайотова отглеждаше със съпруга си 800 овце, като част от тях липсват от протоколите на ветеринарите.

Дойка Панайотова, животновъд, с. Шарково: Нямам обезщетение още. Аз нямам смелост да гледам повече животни. Те гледат да ни унищожат от горе. Е, как аз мога да взема животни да продължавам да гледам.
;

В ранния следобед баба Дора излезе от 3-километровата карантинна зона и отиде в съседното село. Жената, която брани стадото си дни наред, тъгува за животните си, но все пак намира утеха в градината си.

Тодорка Сакалиева, животновъд, с. Шарково: Мъката е в душата ми, в сърцето, боли ме. Не знам как ще издържа…Донякъде и те са хора и не са виновни, те им нареждат, изпълняват заповед, но като съвестни и доблестни лекари на тая държава би следвало да си изпълнят задълженията като хората. Трябва да си лекуват стоката, а не да я умъртвяват по такъв жесток начин.

Утре продължава дезинфекцията в района на Шарково. До дни се очаква санитарната зона да бъде освободена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава разчистването на границата с Румъния край село Кайнарджа
Продължава разчистването на границата с Румъния край село Кайнарджа
Порожанов: Отказът на фермерите да допуснат лекарите е нарушение
Порожанов: Отказът на фермерите да допуснат лекарите е нарушение