НОВИНИ

Започва процедура по заличаване на 21 туроператора от регистъра

Министерството на туризма започва процедура по прекратяване на регистрацията и заличаване от Националния туристически регистър на 21 туроператора, съобщиха от ведомството. Причината е, че компаниите не са представили задължителна застраховка "Отговорност на туроператора", което е изрично условие за извършване на туроператорска дейност.

започва процедура заличаване туроператора регистъра
bnt avatar logo
от БНТ
16:22, 21.06.2018
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Заличаването се предприема съгласно решение на Експертна комисия по регистрация на туроператори и туристически агенти към ведомството. В нея участват експерти от Министерството на туризма, както и сдружения на туроператори и турагенти.

Дружествата, чиято регистрация ще бъде прекратена, са със седалище и адрес на управление в София, Варна, Пловдив, Несебър, Поморие и с. Горна Малина.

Заличените дружества няма да бъдат премахнати от НТР, но ще бъде отразена заповедта за заличаването им, като имената им са оцветени в червено. Така потребителите, при справка в регистъра, ще получават информация дали туроператорът е коректен и извършва дейност, спазвайки закона.

Задължително условие е регистрираният туроператор всяка година да сключва договор за застраховка "Отговорност на туроператора" с дружество по смисъла на Кодекса за застраховането и да я представи на министъра на туризма, напомнят от министерството. След това тя се вписва и в Националния туристически регистър.

Според действащите разпоредби на Закона за туризма не съществува възможност регистриран туроператор временно да спира дейността си и/или да няма валидна застраховка.

Общо регистрираните туроператори и туристически агенти в Националния туристически регистър към момента са 3304.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Колко са наистина мигрантите в ЕС?
Колко са наистина мигрантите в ЕС?
Над 88% от реколтата на пшеница тази година ще е с много добри показатели
Над 88% от реколтата на пшеница тази година ще е с много добри показатели