Във Франция започна процес, очакван с особен интерес. Един от най-влиятелните духовници в страната, архиепископът на Лион ще бъде съден за прикриване на свещеник педофил. Кардинал Филип Барбарен, архиепископ на Лион, отрича да е прикривал сексуалните посегателства на свещеник срещу непълнолетни момчета и три дни съдът ще решава дали това е вярно.

Скандалът избухна през 2015 г. Действията на отец Прейна са през 70 -те и 80 -те години, кардиналът чува за тях през 2007 г., седем години по-късно жертва на педофила лично го информира, но свещеникът остава в енорията си до 2015 г.

Пиер-Еманюел Жермен-Тил, жертва на сексуално посегателство: През 2013 г., кардинал Барбарен повишава свещеник, който е признал, че е изнасилвал и посягал на деца.
Жан-Феликс Лучиани, адвокат на кардинал Барбарен: За наказателния кодекс има разлика между нарушение и грешка. Грешки са били допуснати от кардинала,но това не означава, че той може да бъде държан отговорен от наказателен съд.

Прокуратурата в Лион прекрати веднъж разследването срещу Барбарен, но то беше подновено заради приети през август миналата година поправки в закона за подобни деяния.

Случаят вдъхнови известния режисьор Франсоа Озон за новия му филм с премиера през февруари.