НОВИНИ

Започва проучването на подводна каменна гора край Созопол

Мултидисциплинарен екип от учени започна проучването на подводна каменна гора от миоценската епоха. Тя се намира в района на Созопол, между остров Кирик и Св. Иван и за сега за науката не е известен друг подобен природен феномен. Каменната гора е била жива и процъфтяваща преди 12 милиона години, когато Созопол е била крайбрежна зона, но на друго море.

Мария Чернева
от Мария Чернева оп. Анна Андреева
21:18, 08.09.2019
8654
Чете се за: 03:10 мин.
Новини от миналото

Ще изследват каменната гора отново, 38 години след първата експедиция тук. Сега учените разполагат с нови и по-точни методи и ще разчетат много повече информация. Между Кирик и Св. Иван, подводната гора е любима дестинация за много любители водолази

Но каква е тази гора, що за природен феномен е това - никой не знае. Резултатите от първата експедиция тук са потънали дълбоко в научните архиви

1981 година младежки експедиционен клуб решава да провери какво стои зад разказите на рибари за дънери по дъното.

Проф. Христо Пимпирев - геолог: С моя колега Нешо Чипев, който беше водолаз събрахме хора .Водолазите се гмуркаха и където видят дънер пускаха един буй, а една друга група на сушата ги засичаше с теодолит.

Експедицията описва множество дънери, някои от тях са 4 метра в диаметър, с корени които се развиват в дълбок въглищен пласт. Крайно необичайна, геологията постепенно разплита загадката.

Проф. Христо Пимпирев - геолог: Тук преди 70 млн. години, когато измират динозаврите, е имало вулкани. Фактически нос Св. Иван е част от тази калдера като кратера е потънал.

Калдерата или скалистия кожух на кратера е изолирал сладководна лагуна, в която преди повече от 12 милиона години са се развивали торф и субтропични гори. Созопол и тогава е бил крайбрежна зона, но на много по-голямо море - Сарматското. След някакъв катаклизъм в лагуната нахлува солена вода с много силикати. Те постепенно изместват органичните макромокелули. За да разберат каква е била гората, учените вадят проби от каменната дървесина.

Доц. д-р Любомир Кендеров - хидробиолог, Биологически факултет на СУ - Вижда се жилкуването, което ни дава информация, че все пак е дърво, но тежестта е жоляма, като на камък.
Д-р Димитър Беров - Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания, БАН: Един дънер открихме, който беше около 5-6 метра дълъг. Трябва да се обходят и останалите места и ние всъщност като го направим заснемаме и GPS координатите и картираме обекта.

Изследователите от първата експедиция допускат, че гората е била основно от блатни кипариси. Какви - тепърва ще се изяснява. Сега учените ще могат да проучат по-бързо и мащабно фосилната гора и картината от миналото ще оживее с повече подробности.

Подробен репортаж за каменната гора в Созопол можете да видите в Сутрешния блок

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бурята Факсай достигна Токио
Бурята "Факсай" достигна Токио
Показват панорама на български филми, режисирани от жени
Показват панорама на български филми, режисирани от жени