НОВИНИ

Започва проучването за добив на нефт и газ в находището "Силистар"

Министерството на енергетиката подписа със компанията "Шел" договор за търсене и проучване на нефт и газ в блок "Силистар" в Черно море. Договорът е на стойност 18.6 млн. евро. По думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова бонусът за държавата ще бъде 4.9 милиона евро. Срокът на договора е 5 години с възможност за удължаване два пъти по две години. Кога реално може да бъде направен първия сондаж?

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:10, 23.02.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас
Бойко Борисов - министър-председател: "Убеден, съм че находищата ще са добри, убеден съм, че това за в бъдеще ще даде огромни предимства на газоразпределителя „Балкан" и изключителни възможности".

На практика диверсификацията у нас трябва да дойде от сондажите „Хан Аспарух", от Галата-"Силистар", от Азербайджан, от терминала за втечнен газ в Гърция и от руския газ, който също трябва да стигне до газоразпределителя ни, обясни още премиерът.

Бойко Борисов: "Именно затова ни трябва компания като „Шел", за да може да инвестира и 5-6 източника на газ да влязат в нашата газопреносна система",

Стартирането на конкурсите за търсене и дълбочинно проучване в Черно море бе едно от първите решения на правителството в енергийната сфера, припомни енергийният министър Теменужка Петкова. Блокът „Силистар" е разположен в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на България в Черно море. Конкурсът за проучването беше обявен на 18 април 2015 г. В него можеха да участват компании с поне 150 млн. евро приходи от продажби за последните три финансови години.

Айлин Уилкинсън - регионален вицепрезидент на „Шел Експлорейшън енд продакшън Б.В": "Основна ценност в нашите действия е да не причиняваме щети за хората и околната среда, ще спазваме този принцип и в България".

До средата на годината се очертава да бъде направен първият сондаж и в другото ни черноморско находище "Хан Аспарух", съобщи министър Теменужка Петкова. Очакванията са резултатите да бъдат успешни, защото първоначалните геоложки проучвания били много оптимистични и за „Хан Аспарух" и за „Силистар".

* * *

Находището "Силистар" (ЛИНК)

* * *

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Другите новини
Другите новини
Лагерът в Кале очаква решение на френски съдия
Лагерът в Кале очаква решение на френски съдия