COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Започва пръскането срещу кърлежи в Благоевград

Заради валежите от тази и миналата седмица се увеличава опасността от по-бързата поява и разпространение на кърлежи в тревните площи. От началото на май над 10 души са се консултирали със специалист по инфекциозни болести заради ухапване от кърлеж. При ненавременно лечение кърлежите могат да заразят човешкия организъм с лаймска болест, марсилска или ку треска.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Спаско Попхристов
21:09, 12.05.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Преди две години близка приятелка на Нина Стоименова е била ухапана от кърлеж. Потърсила медицинска помощ, но здравословното ѝ състояние започнало да се влошава.

Нина Стоименова:
“През доста перипетии преминаха - в болница с лечения. Много трудно стана излекуването след това.”

Лекари съветват при ухапване от кърлеж да не се опитваме да премахнем сами насекомото и задължително да се консултираме със специалист особено ако забележим, че лимфните ни възли са подути.

Д-р Лиляна Несторова, специалист по инфекциозни и вътрешни болести:
“Има и ухапани при които кърлежа е отстранен, раната е обработена, направена е противотетаничен анатоксин, така че са обработени, но не се лекуват и не се проследяват, което е много важно, за да не се получат по-нататъшни усложнения.”

Специалистите съветват още да проверяваме меките части на тялото си винаги след разходка на открито и особено при допир с трева. Главният еколог на община Благоевград - Диана Стефанова, каза, че както всяка година и тази първо се косят и третират тревните площи около детските градини и училищата.

Диана Стефанова, главен еколог на община Благоевград:
“Ще започнем с парковете, междублоковите пространства, алеите и всички останали тревни площи в града. Препаратите са основно срещу такива вредители и различни други носители, които предават векторни заболявания.”

Препаратът, който ще се използва за обезпаразитяването на тревните площи в Благоевград, по думите на главния еколог, е безвреден за околната среда и безопасен за хората. За цялото лято са планирани три пръскания срещу паразити, но при нужда от допълнително третиране Общината има възможност да реагира.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
В "Референдум": Какво ще се случи със сметките за ток, след като електроенергията започне да се търгува свободно?
В "Референдум": Какво ще се случи със сметките за ток, след като електроенергията започне да се търгува свободно?
Как да оцелеем в планината
Как да оцелеем в планината