НОВИНИ

Започва регистрацията по проект ученически практики

До 5 януари 2018 г. директорите на всички професионални гимназии и училища с професионални паралелки могат да подадат заявка за участие в проекта „Ученически практики – Фаза 1“ на сайта на проекта - www.upraktiki.mon.bg.

bnt avatar logo
от БГНЕС
13:31, 24.12.2017
Чете се за: 00:39 мин.
Още
Започва регистрацията по проект ученически практики

В проекта могат да участват всички ученици в дневна и дуална форма на обучение, които са навършили 16 г. към момента на сключване на договора. Максималният брой участници е 8000, от които 2000 да са в приоритетни за икономиката направления - техника, информационни технологии и транспорт, съобщиха от МОН.

Учениците ще провеждат практика по график, който не съвпада със седмичната им учебна програма. В рамките на 240 астрономически часа те ще изпълняват задачи, възложени от обучаващ работодател под ръководството на наставник. Практиката трябва да е свързана с обучението на ученика в съответното професионално направление. Допълнителното обучение не замества задължителното по учебен план практическо обучение. Практиката е успешно приключила при изпълнение на всички 240 часа по график и потвърждение от наблюдаващ учител и наставник. При успешно участие в проекта се заплаща стипендия на ученика в размер на 300 лв.

Проектът подкрепя практическото обучение на ученици от професионалните гимназии чрез допълнителни дейности в реална работна среда. Основната му цел е да повиши броя на учениците в професионалните училища и да обвърже образованието с пазара на труда.

„Ученически практики – Фаза 1“ е съфинансиран от Европейския социален фонд чрез Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ като бюджетът му е на стойност 6 986 236 лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Израел ще се оттегли от ЮНЕСКО в края на следващата седмица
Израел ще се оттегли от ЮНЕСКО в края на следващата седмица
Гневно писмо на Джон Ленън отива на търг със стартова цена от 35 000 долара
Гневно писмо на Джон Ленън отива на търг със стартова цена от 35 000 долара