Започва ремонтът на сградите на психодиспансера и Белодробната болница в София, които пострадаха при пожара на 31-ви декември. Все още се разследват причините за възникване на огъня. Над 50 пациенти бяха евакуирани и настанени в други лечебни заведения. В ефира на БНТ директорът на психиатрична болница "Св. Иван Рилски" д-р Цветеслава Гълъбова заяви, че 80% от психиатричните лечебни заведения са в лошо състояние.

София

Лошото остава в старата година, новата започна с незабавна работа след пожара. С тези думи ни посрещна управителят на белодробната болница в София. След инцидента в последния ден на 2019-та година резултатът е: изгорели кабинети, с повредено или унищожено оборудване. Напълно е унищожен архивът на Белодробната болница.

Кирил Палавеев, управител на Белодробна болница - София област: Една небрежност в една безстопанствена сграда съсипа две държавни болници. Не тотално, при нас стационарът е на 6. Няма проблем със стационара.
Д-р Емил Грашнов, управител на Център за психично здраве: Центърът за психично здраве по време на пожара изгоря административната сграда, където се помещават администрацията, поликлиниката и телка. Останалите две сгради са непокътнати, но към тях няма ток.
Кирил Палавеев, управител на Белодробна болница - София област: След намесата на пожарната тонове вода се изляха в тази сграда, което също доведе до последствия по ел. инсталации.
Д-р Емил Грашнов, управител на Център за психично здраве: След възстановяването на електричеството, би могло да се започне с приемането както на нови, така и на пациентите, които бяха разпределени по други лечебни заведения.

Последният ремонт на Центъра за психично здраве е бил преди около 10 години. Във времето са правени единствено козметични ремонти.

Д-р Цветеслава Гълъбова, директор на психиатрична болница "Св. Иван Рилски": От инцидент като този не сме застраховани, защото от 43-4-5 стационарни психиатрични лечебни заведения може би 80 или 90 процента са в недобро състояние, някои са и в лошо, говорим за сгради, които са пригодявани да бъдат психиатрични лечебни заведения.

Днес на среща в здравното министерство ще бъдат обсъдени проблемите и ще бъде направен план за действие. Очаква се бъде открита и дарителска сметка.

© Десислава Кулелиева
80% от психиатриите у нас не отговарят на противопожарните изисквания

80% от психиатриите у нас не отговарят на противопожарните изисквания

Започва ремонтът на сградите на Психодиспансера и Белодробната болница в София , които пострадаха при пожара на 31-ви декември. Все още се разследват...

© Десислава Кулелиева