НОВИНИ

Започва сондажът в дълбоководната част на Черно море

На 1-ви април започва дългоочакваното проучвателно сондиране за нефт и газ в дълбоката част на Черно море, съобщиха от "Шел". До решението се стигна, след като предварителния сеизмичен анализ показа голям потенциал в блок "Хан Кубрат", намиращ се в морската икономическа зона на България.

Николай Минков
от Николай Минков
17:16, 26.03.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Сондажът ще се извърши на около 80 км навътре в морето, в продължение на 90 дни, южно от Бургас, на дълбочина километър и половина. За целта ще се използва специален кораб, оборудван с най-съвременните технологии, щадящи околната среда и морската фауна.

Александър Кейс, ръководител на проучвателните дейности: Инсталирахме технология, наречена управляемо сондиране под налягане на сондажния кораб. Това е сравнително нов подход в дълбоководните сондажи, въпреки че е широко застъпен на сушата.

Морското дъно ще бъде пробито с помощта на сондажна глава, монтирана на въртяща се система от щанги, която ще раздробява скалите на малки парченца. В направения отвор ще бъдат поставени стоманени тръби, които ще бъдат циментирани на място.

250 души ще бъдат ангажирани с дълбоководния сондаж в "Хан Кубрат", а разходите възлизат между 50 и 150 млн. долара.

От американската компания обясниха при какви залежи може да бъде оправдани инвестициите в дългосрочен добив.

Ян Декладел, ръководител "Проучвателни дейности" в Западно Черноморие: Говорим някъде за порядъка от 75 000 барела дневно, за да се ангажираме с промишлен добив в дългосрочен план.

При откриване на нефт или газ, ще бъдат нужни между 5 до 8 години, за да бъде оценен истинският потенциал на находището, а ако започне промишлен добив, той може да продължи над 20 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Политически коментари след скандала с апартаментите на властта
Политически коментари след скандала с апартаментите на властта
72-годишен мъж загина при пожар в Русе
72-годишен мъж загина при пожар в Русе