НОВИНИ

​Започва укрепване на свлачището по пътя между Велико Търново и Арбанаси

Започва ремонт на пътя между Велико Търново и Арбанаси. Вероятно отсечката ще бъде затворена за движение заради укрепване на свлачището, което се образува след последните порои в региона. Екип от геолози и геодезисти са направили замервания със специализирана техника на натоварения участък, готова и оценката на щетите. В момента движението се извършва в едната лента.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
11:17, 30.06.2016
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Обилните валежи активизираха голямо свлачище на пътя от Велико Търново за Горна Оряховица и архитектурното селище Арбанаси. Участъкът все още е отворен за движение, но заради свлачището движението е затруднено и се извършва в едната лента.

Даниел Панов - кмет на Велико Търново: "Това е ангажимент на държавата, тъй като това е третокласна републиканска пътна инфраструктура, Тя е важна отсечка, както за придвижването на ученици, на деца, на хора, които работят във Велико Търново, така също не трябва да забравяме, че туристическия сезон във Велико Търново е в разгара си и тази отсечка е важна за бързо ремонтиране."

От години проблеми тук създава скалистия склон на хълма Трапезица, от който често на пътя падат скални късове и големи камъни.

Даниел Панов - кмет на Велико Търново: "В момента се обследва и варианта по какъв начин да бъде укрепено свлачището, което е още от миналата година на крепостта Трапезица."
Проф. Пенчо Пенчев - областен управител на Велико Търново: "След проведен разговор със самите изпълнители, тоест алпинисти, съответно те казаха, че камъните са на много лоша основа- тоест камъни в пръст и едно преовлажняване при всички случаи… - Тоест имаме уверението, че в най-скоро време ще започне ремонта? - Категорично!".

Все още не е ясно дали ремонта ще наложи цялостното затваряне на пътя и ползването на обходни маршрути. Това ще стане ясно до дни, когато геолозите дадат заключение след направените проби в района.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безплатни изследвания за хепатит в Благоевград
Безплатни изследвания за хепатит в Благоевград
Джонсън и Мей са основните кандидати за премиер на Великобритания
Джонсън и Мей са основните кандидати за премиер на Великобритания