COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Започват изслушвания за екстрадицията на Джулиан Асандж

В Лондон започват изслушвания по искането за екстрадиция на Джулиан Асандж. Той е обвинен от САЩ за разпространение на секретни документи през 2010 г, повечето свързани с войната в Ирак и с американските операции там.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:40, 24.02.2020
Чете се за: 00:36 мин.
По света

САЩ искат да изправят на съд основателя на "Уикилийкс" по 18 обвинения, включително за нарушения на Закона за шпионажа. Ако бъде признат за виновен, той рискува 175 години затвор.

По план изслушванията в Лондон по искането за екстрадиция ще продължат четири седмици, като през тази ще бъдат представени само първоначалните аргументи.

Процесът вероятно ще продължи до лятото. Пред лондонския съд днес се очакват обичайните протести. Такива вече имаше в събота с участието на бадащата на Асандж - Джон Шиптън.

Джон Шиптън, баща на Джулиан Асандж: Това ще бъде краят на неговия живот. За това се безпокоя. Ще продължат да правят същото като през последните 9 години - да унищожат Джулиан и "Уикилийкс", да потискат пресата и журналистите, издателите. Нищо няма да се промени, докато Джулиан не бъде свободен.

Основателят на "Уикилийкс" е задържан под стража от миналия септември. Той изтърпява 50-седмична присъда за нарушаване на условията по гаранцията му, докато е бил в Еквадорското посолство в Лондон.

Той влезе в сградата през 2012 г., за да избегне екстрадиция в Швеция по обвинения в сексуално насилие, които впоследствие бяха отхвърлени.

Топ 24
Най-четени
570 000 лв. за модернизацията на Клиниката по неврохирургия в болницата във Варна
570 000 лв. за модернизацията на Клиниката по неврохирургия в болницата във Варна
Отрицателни са пробите за коронавирус на китайския гражданин, починал в Банско
Отрицателни са пробите за коронавирус на китайския гражданин, починал в Банско