НОВИНИ

Започват консултации за изход от политическата криза в Италия

В Италия започват двудневни консултации в търсене на изход от политическата криза в страната. Вчера министър-председателят Джузепе Конте подаде оставка след разпадането на управляващата коалиция.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:05, 21.08.2019 (обновена)
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Италианският президент Серджо Матарела прие оставката на премиера Джузепе Конте, а днес поставя началото на разговори с политическите партии, за да бъде намерено решение на създалата се ситуация.

Вариантите са два - съставяне на ново правителство, което ще бъде 67-то в Италия след края на Втората световна война, или предсрочни избори.

Към втория сценарий изглежда се стреми досегашният вицепремиер и министър на вътрешните работи Матео Салвини. В началото на август той обяви, че коалиционният съюз не е стабилен и призова за нов вот.

На свой ред Джузепе Конте обвини Салвини, че създава риск за икономиката на Италия, воден единствено от лични и политически цели.

Сега всичко е в ръцете на президента Матарела, който ще провери дали има политическа воля за съставянето на ново правителство. Днес той ще разговаря с малките партии, а за утре са предвидени срещите му с основните политически формации.

Една от хипотезите е, че е възможен съюз между досега управляващото движение "Пет звезди" и лявоцентристката Демократическа партия, което би изтласкало в опозиция Матео Салвини и неговата "Лига".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засипват с пръст старото сметище в Свищов
Засипват с пръст старото сметище в Свищов
Излизат резултатите от проверката на Спешния център в Сливен
Излизат резултатите от проверката на Спешния център в Сливен