НОВИНИ

Започват преговори за топ позициите в евроинституциите

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск започва преговори с Европейския парламент и държавите членки на ЕС за постигане на компромис за разпределението на висшите постове в евроинституциите. Целта е на следващата среща на върха, която е на 21 и 22 юни, да има конкретни предложения за председателските места в Европейската комисия, Европейския съвет, Европейската централна банка и поста върховен представител по въпросите на въшната политика и сигурността. Какво следва от тук нататък - вижте от кореспондента ни в Брюксел Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:58, 29.05.2019
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Европейските лидери трябваше снощи да оставят мобилните си телефони извън залата, в която разговаряха. Причината - да няма изтичане на информация и спекулации с имена, както стана на извънредната среща на върха в Сибиу. Тогава в медиите изчете информация, че Франция, която е твърдо против процедурата на водещите кандидати, обсъжда и други имена за поста на Юнкер. Сред тях - Мишел Барние, Кристин Лагард и Кристалина Георгиева.

В Брюксел френският президент Еманюел Макрон отново категорично заяви, че не привърженик на принципа на водещите кандидати, защото в Европа няма транснационални листи. Той е твърдо против и кандидата на Европейската народна партия Манфред Вебер, зад когото обаче твърдо стои германският канцлер Меркел.

Със задачата да изглади различияна между двете супер сили в Европа е натоварен Доналд Туск. В следващите дни и седмици той ще разговаря с европейските лидери поотделно, за да се намерят кандидати, еднакво приемливи за всички. Желатело е две от топ позициите да бъдат заети от жени.

Доналд Туск - председател на Европейския съвет: Обсъждахме намирането на баланс. Необходимостта кандидатите да отразяват разнообразието на ЕС по отношение на география, размер на страните, пол и политическа принадлежност. Намирането на този баланс ще бъде истинския ни стремеж.

Целта е на Срещата на върха на 21 и 22 юни лидерите да обсъждат конкретни имена и евентуално да предложат на Европарламента следващия председател на Европейската комисия.

Той трябва да бъде подкрепен от квалифицирано мнозинство в Съвета. Това означава 16 държави, които да представляват 65 % от населението на ЕС. Едва тогава кандидатът трябва да бъде гласуван с мнозинство в Европарламента. И всичко това трябва да стане преди 31 октомври, когато изтича мандатът на Юнкер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еърбъс става на 50
"Еърбъс" става на 50
ЕК препоръча старт на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания
ЕК препоръча старт на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания