НОВИНИ

Започват проверки за качеството на млечните продукти по училищните схеми

Поради изнесена в медиите информация за доставяни некачествени продукти по европейската схема "Училищно мляко", ДФ "Земеделие" съвместно с представители на БАБХ започват проверки на одобрените кандидати по програмата. Това съобщиха от пресцентъра на ДФ "Земеделие".

bnt avatar logo
от БТА
10:42, 01.11.2018
Чете се за: 00:57 мин.
Още
започват проверки качеството млечните продукти училищните схеми

По схемата "Училищно мляко" следва да се разпределят единствено мляко и млечни продукти, включени в списъка от Наредба за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения - Схема "Училищен плод" и Схема "Училищно мляко", а именно прясно пастьоризирано мляко с масленост 2 процента, попадащо под номенклатурен код по КН 040120; в кисело мляко с масленост 2 процента, попадащо под номенклатурни кодове по КН 04031011, и категория I; в бяло саламурено сирене и кашкавал, попадащи под номенклатурен код по КН 0406.

Допустимите по схемата продукти следва да са произведени от сурово мляко, което отговаря на изискванията на Регламент (ЕО) номер 853/2004. Млечните продукти трябва да са произведени в одобрени обекти на територията на Европейския съюз (ЕС) и да се доставят в индивидуални или неиндивидуални опаковки с ненарушена цялост. Неиндивидуалните опаковки могат да бъдат отваряни, нарязвани или разливани в учебни заведения, които разполагат с помещения за приготвяне или раздаване на храна, регистрирани по реда на чл. 12 от Закона за храните, посочиха от ДФ "Земеделие".

Прясното пастьоризирано, както и киселото мляко следва да се доставят единствено в индивидуални опаковки, независимо дали учебните заведения разполагат с помещения, регистрирани по чл.12 от Закона за храните.
Доставяните в учебните заведения млека и млечни продукти трябва да носят идентификационна маркировка в съответствие с Регламент (ЕО) номер 853/2004 и да бъдат придружавани по време на доставката и транспортирането от търговски документ.

Всеки продукт, който не отговаря на посочените по-горе критерии, е абсолютно недопустим по европейската програма "Училищно мляко", и не следва да бъде приеман и раздаван на учениците и децата в учебните заведения. В случай на установени нередности по отношение на качеството на продуктите, нарушителите ще бъдат санкционирани, а одобрението им може да бъде временно спряно или отнето, уточняват от ДФ "Земеделие".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов с поздрав за Деня на народните будители
Премиерът Борисов с поздрав за Деня на народните будители
Партиите с декларации по повод Деня на народните будители
Партиите с декларации по повод Деня на народните будители