COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Запорираха сметките на белодробната болница във Варна

Запорираха банковата сметка на Специализираната болница за активно лечение на белодробни забoлявания във Варна заради дългове. Неразплатените суми са близо 300 000 лева. Здравното заведение дължи пари на различни институции, доставчици на лекарства, както и за храната на болните.

от Петър Дойкински
12:20, 09.04.2019
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Тубдиспансерът във Варна трупа дългове от години. Причината за това е ограничената субсидия, която Министерството на здравеопазването отпуска за лечението на болните от туберкулозата.

Доц. д-р Христо Ганчев, управител на Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания - Варна: Един леглоден е около 100 лева, а ние получаваме 38 лева от министерството и представете си останалите 60-70 лева ги няма. Проблемът е тежък също и в София, Пловдив, Бургас и Русе.

От няколко месеца работещите в болницата не са получавал заплати. Въпреки тежките моменти, напуснали лекари и медицински сестри няма.

Йорданка Славова, главна сестра: Трудно е. С всеки ден си казваме сигурно ще ни дадат, ще ни преведат пари. Може би това вече е търпимостта, която имаме, защото смятам, че 5 месеца са много месеци.

Според управителя на болницата, задълженията се трупат заради сбърканата здравна система в България.

Доц. д-р Христо Ганчев, управител на Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания - Варна: И от там идва всичкото това голямо струпване, липсата на средства и невъзможност да продължаваме нормално да работим. Болницата не е голяма, нужни са около 1 млн. лева годишно, а ние получаваме 300 000 хиляди.

Това не са единствените проблеми за болницата. От години сградният фонд се руши, обновяване не правено от десетилетия и има нужда от спешен ремонт.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Автомобил блъсна няколко възрастни жени в село Дебращица, една от тях е загинала на място
Автомобил блъсна няколко възрастни жени в село Дебращица, една от тях е загинала на място
Биопроизводители протестират пред Министерството на земеделието
Биопроизводители протестират пред Министерството на земеделието