НОВИНИ

Заради графити слагат камера в пещерата "Магурата"

От общината в Белоградчик разпоредиха проверка заради снимка в социалната мрежа, на която се виждат изписани три имена и годината 2019-та до праисторически рисунки в пещерата „Магурата".

bnt avatar logo
от А. Каменова, С. Калинов​
18:23, 16.05.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Надписи като тези на снимката не са установени, каза директорът на Историческия музей в Белоградчик, но следите от посетители са навсякъде в пещерата.

Ивайло Крумов, директор на Исторически музей- Белоградчик: Когато направих проверката на място, установих следното, че няма такова драстично нарушение върху една от стените на галерията с рисунките. Сега вече дали след това е заличено или не, не мога да кажа. Сега личат си някакви драскотини там и такова, но те такива подобни нарушения има в цялата пещера.

До сега в „Магурата" не се е налагала охрана, каза кметът Борис Николов. Според него десетки са вандалските надписи до праисторическите рисунки в „Магурата".

Борис Николов, кмет на община Белоградчик: Заключват се рисунките вечер. Сутрин се отключват. Имаме трима екскурзоводи. По принцип не се допускат посетители без придружаването на екскурзовод.

Подготвя се проект за реставрация и консервация на рисунките.

Борис Николов, кмет на община Белоградчик : Основното е да бъдат изнесени рисунките навън, за да може да не се влиза в залата с рисунките и така още повече да ограничим вандалщината в тях.

Преди да станат част световното културно богатство рисутките от преди хилядолетия в „Магурата" трябва да бъдат опазени от пораженията на посетители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поскъпват справките за банкови сметки и кредити
Поскъпват справките за банкови сметки и кредити
Бившият американски президент Джими Картър беше изписан от болницата
Бившият американски президент Джими Картър беше изписан от болницата