Мощни и разрушителни урагани се формират три пъти по-често, отколкото преди 100 години. И една от основните причини за това е глобалното затопляне. Това показва доклад на група учени и климатолози.

С помощта на нов метод учените са установили, че ураганите зачестяват и данните за това са недвусмислени. Предишни опити да се докаже, че климатичните изменения пряко влияят върху стихиите от този тип, са давали противоречиви резултати. Новата методика обаче е категорична - една от причините за по-чести и по-разрушителни урагани е повишаването на температурите.

Според предишни изследвания увеличението на щетите е свързано с повечето блага, с които хората разполагат, а не със статистически значима промяна в честотата на ураганите. Новото изследване обаче измества фокуса и вместо да анализира икономическите щети, разглежда количеството унищожена от ураганите земя. По доклада са работили трима учени от университета в Копенхаген, а трудът им е редактиран от специалисти от Масачузетския технологичен институт.

Изучени са 240 бури за периода от 1900 до 2018 година. Изследването показва, че честотата на най-разрушителните урагани е нараснала с 330% за един век. Все повече учени смятат, че климатичните промени са и една от основните причини за безпрецедентните пожари, които от месеци бушуват в Австралия.

Керъл Спаркс, кмет на Глен Инес: "Всички язовири, реки и потоци са празни. И ние ще трябва да мислим какво ще правим в бъдеще. А отричането на климатичните промени, според мен означава, че си зле информиран и не достатъчно образован."

Пожарите не са рядкост по това време на годината в Австралия. Сега обаче те са значително по-мащабни. Прогнозите на синоптиците не са обнадеждаващи - ще продължи да бъде горещо и сухо.