НОВИНИ

Заради пожарите в Калифорния: 200 000 евакуирани, над 2 млн. са без ток

Извънредно положение в Калифорния, където над 300 кв. км. са обхванати от унищожителни пожари. Заради огнената стихия е превантивно спират електричеството на над 2 млн. души. Стотици хиляди са евакуирани.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:25, 29.10.2019
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Четвърти ден продължават опитите за овладяване на огнената стихия в Калифорния. Огънят избухна в северната част на щата, а заради силните ветрове, стихията бързо обхвана огромни площи. Пламъците са унищожили над сто къщи, но засега не се съобщава за загинали хора.

Заради пожарите беше наложена евакуацията на близо 200 000 души. Част от от тях по-късно са се върнали в домовете си, където обаче няма ток. От събота насам от съображения за сигурност периодично се прекъсва електроподаването.

Ерик Фасети, кмет на Лос Анджелис: В района живеят много хора и самият процес по евакуирането им е изключително сложен. Очакваме да се засилят ветровете, което допълнително да разпали огнищата. За последно пожар с такива размери е горял в Калифорния през 60-те години.

Пламъците достигнаха и до район, предпочитан от холивудските звезди и политици. Домовете си напуснаха баскетболната звезда Леброн Джеймс, рапърът Доктор Дре и актьорът и бивш губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер.

Арнолд Шварценегер: Евакуираха ни около 3:30 сутринта. Ако сте в застрашената зона, не се мотайте. Изчезвайте! Специални благодарности на най-добрите пожарникари в света. Те са истински герои, които излагат себе си на опасност, за да защитят жителите на Калифорния.

Местните власти предупреждават, че се очаква стихията да не бъде овладяна поне през следващите 2 денонощия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина актьорът Йосиф Шамли
Почина актьорът Йосиф Шамли
Колоездачи на протест пред МС с искане за законови промени
Колоездачи на протест пред МС с искане за законови промени