НОВИНИ

Заради строеж? Напукаха се стените на храм "Свети Георги" в София

Стените на 130-годишния храм "Свети Георги" в столичния квартал "Дървеница" се напукаха. Църквата е паметник на културата от местно значение. Според служителите в храма, част от повредите са в резултат на строителна дейност в съседен парцел.

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
07:28, 28.09.2018
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Храмът е сгушен между панелни блокове в квартал "Дървеница". Сега до него е на път да израсне още една жилищна сграда. Строителството кипи от месец април. Служителите в храма забелязали над олтара, в свода и стените сериозни пукнатини, докато се поставяли подпори в основата на съседния строеж.

отец Флавиан - предстоятел на храм "Св. Георги" - кв. Дървеница: Пукнатини, които са се появили сега, в следствие на тези строително монтажни работи.
Лазарка Христова - служител в храма: Докато набиваха тези пилони, докато траеше този процес, ние бяхме тука подложени на големи изпитания на големи трусове и то земетресения от 3-4-а степен.

От църквата подават жалби до различни институции и медии. Последната им жалба за спиране на строежа е отхвърлена от съда. Според главния архитект на район „Студентски“ стените на храма са напукани още през 2012 г., след голямото пернишко земетресение.

арх. Йордан Веселинов - гл. арх. район „Студентски“: Според конструктора няма нови пукнатини вследствие строежа от 2012, когато беше земетресението. Тази пукнатина, която визирате, не трябва да забравяме, че е в западния край на църквата, докато строежът е изток-североизток спрямо църквата.

Любопитна подробност е, че планът, по който парцелът е отреден за жилищно строителство, е от 1998 г., много след като църквата е обявена за паметник на културата. За новостроящата сграда са издадени всички видове разрешителни, без обаче строежът да е съгласуван с Института за недвижимо културно наследство.

арх. Йордан Веселинов - гл. арх. район „Студентски“: Предстои съгласуване на проекта в паметници на културата. С тези гранични зони, които са към съседни имоти на паметници на културата не са отбелязани по никакъв начин нито в кадастър, нито в ПУБ, нито в общ устройствен план.

От строителния надзор на обекта не пожелаха да застанат пред камерата ни с обяснението, че документите са им изрядни. Докато институциите се чудят дали пукнатините в стените на храма са нови или стари, храмът се нуждае от спешно укрепване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Данъчни затвориха хотела на Ветко Арабаджиев Маринела
Данъчни затвориха хотела на Ветко Арабаджиев "Маринела"
Как продължава животът година след най-смъртоносната стрелба в САЩ
Как продължава животът година след най-смъртоносната стрелба в САЩ