НОВИНИ

Засега свлачището край "Горни Воден" не е активно

Свлачището, което заплашва пътя към асеновградския квартал "Горни Воден", в момента е спокойно. Това са установили общински експерти, които са проверявали района в продължение на няколко дни сред репортаж на БНТ. Очаква се РДНСК да назначи още една инспекция, която да констатира има ли нарушения при укрепването на пътя, финансирано с близо 1 милион лева от държавния бюджет, или в частните строителни дейности в района.

bnt avatar logo
от Росица Колева
20:00, 23.02.2016
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Засега няма опасност от ново активизиране на свлачището, успокоиха от Община Асеновград.

"Свлачището в момента е в относителен покой, нямаме притеснения, че пътят ще падне, но за да се свърши работа, чакаме още една независима експертиза”, поясни Петър Бояджиев, заметник-кмет на Община Асеновград.

Ако експертизата покаже некачествено укрепване на пътя, Общината ще търси неустойки от изпълнителя. Инспекторите ще обследват и строежа на голям аквапарк, който се намира точно под пропадането. Неговите инвеститори обаче са убедени, че именно изградената от тях подпорна стена е спряла свлачищните процеси, въпреки че стената е направена, преди строителното разрешение за нея да влезе в сила.

„Ако това не беше направено в срок, сега новият път за "Горни Воден" щеше да се намира някъде тука до тази стена”, показа Стоилка Костадинова, представител на частния инвеститор.

Заради избързването сега инвеститорът може да бъде глобен.

„Предишния ден пратих колеги, които видяха, че се работи на обекта", коментира Константин Атанасов, главен архитект на Община Асеновград.

"И затова го спряхте?"
"Да, това е фактически незаконно строителство.”

Забрана за дейностите по строежа на аквапарка с множество басейни и заведения няма, защото са извън свлачищния район. Частните инвеститори са категорични, че земята поддава заради презастрояването, което се прави при липса на канализация. Аквапаркът е единственият обект в района, който е изградил собствена такава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Белград гледат делото за екстрадиция на банкера Цветан Василев утре
В Белград гледат делото за екстрадиция на банкера Цветан Василев утре
КЕВР ще маха юристконултските възнаграждения в Топлофикация
КЕВР ще маха юристконултските възнаграждения в "Топлофикация"