НОВИНИ

Защо арестите във фонда ще забавят лечението на деца

Няколко дни след ареста на целия Фонд за лечение на деца, като че ли не остана нищо неизписано и некоментирано.

Мария Чернева
от Мария Чернева
12:24, 23.04.2016
Чете се за: 02:12 мин.
Истории
арестите фонда забавят лечението деца

И за скандалният подход, и за неубедителните усилия на ГДБОП и спецпрокуратурата да облекат административни нарушения като организирана престъпност, и за апартаментите в Париж, практика от години, и за посредническия договор с турска болница и т.н. И докато призракът на корупцията придобие по-голяма плътност, останаха два проблема, още по-скандални дори и от изброените до тук. Като това, че пазителите на закона го погазиха.

Пред очите на всички. Мултиплицирано във всички телевизии, по тема в която всеки един тези дни е вперил очи. И да си призная - изчаках малко. За да видя - при толкова блюстители на закона - кой пръв ще реагира. Тц! Никой.

Хайде сега да припомня. Пари в пликчета в кабинета на директора Павел Александров не се намериха. Жалко. Защото пари от родители на болни деца - това щеше безапелационно да хване за гърлото всеки. Така че пари трябваше непременно да се намерят. И те се намериха. В дома на Павел Александров. Ако някой все още не е видял - в хола му, кляка се, най-отдолу, под витрината със сервизите Там човекът си е скрил сейфа. 16 хиляди евро, заедно с колекция монети - не особено голяма, малко часовници и още по-малко бижута. Дали са негови, на семейството, от корупция или от продаден имот - няма значение. Кадрите с парите би трябвало да накървят, да подсилят подхвърлените обвинения за корупция. Да доубедят, че внушенията за корумпираност са чиста истина. Добре избродирано, както биха се изразили някои. Само че в това усърдие, полицаите забравиха нещо много важно.

Дадоха кадрите си на всички телевизии, вестниците пуснаха и снимки. И не разбраха как превърнаха Александров в жертва. Защото сега и последният престъпник ще знае, че този апартамент си заслужава да се посети, ще знае къде точно да открие семейните бижута или ще помисли каква мрежа за изнудване да оплете и колко пари може да си поиска. Затова и подобна информация се защитава от закона. В закона за личните данни, това са данни, които позволяват икономическа идентификация на човек и затова са под закрилата на закона. Защото са данни, с които може да се злоупотреби, да се обработят неправомерно и да засегнат неприкосновеността на личния живот, както се е изразил законодателят.

Освен това нарушаване на закона, който предвижда и санкции - ако има кой да го приложи, е важно да се отбележи и още един грях. Особено тежък. Колкото и да се кълнат спецполицаите, че няма да има забавяне в лечението на деца, защото били взели ксерокопия на документите им. Повториха го няколко пъти, като че ли беше важно и сами да си повярват. Но за съжаление ....

Работата на администрацията във фонда е доста специфична. Първо е важно да владеят няколко езика. И не е престъпление, ами е необходимо те да държат ниво с езикови курсове. Второ - това са хората, които от години общуват с администрацията на всички големи болници и центрове, не само в Европа. Университетски клиники и специализирани лечебни заведения, които приемат деца от цял свят и винаги са препълнени. И не са редки случаите, в които бавят отговори и оферти или направо отказват да приемат наши деца. И бяха необходими страшно много усилия, тези хора лично да изградят връзки, добри отношения, доверие и силни позиции, за да преговарят за нашите деца. Дори не говоря за специфичната работа по обработката на документи според изискванията на фонда и на чуждите клиники. И не е необходимо, дори да присъствам, за да видя как "командированите чиновници" от здравното министерство се лутат в планини от хартия и се чудят от къде да започнат. И колкото и често да се събира Обществения съвет, това няма да ускори работата на фонда. Той ще върви толкова бавно и ще се клатушка така заплашително, колкото ТИР с няколко спукани гуми. И не лекар в администрацията може да помогне. А рутината. И новият директор знае това много добре. Но смело уверява, че забавяне няма да има. Въпреки че разполага само с трима от старите. Които нищо чудно пред заплахата от обвинения в корупция да се разбягат. А не искам и да мисля, за разбития авторитет пред чуждите клиники....

И ако е вярно, че тази операция е ювелирна и се подготвя от юни месец, как никой не успя да предвиди това?

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-интересната книжарница (ГАЛЕРИЯ)
Най-интересната книжарница (ГАЛЕРИЯ)
Национално състезание между 130 топ готвачи в Пловдив
Национално състезание между 130 топ готвачи в Пловдив