НОВИНИ

Защо дните на изпитите след 7. клас са учебни?

Променените дати на изпитите след 7. клас, които вече ще са в края на юни, може да доведе до напрежение в системата, липса на квестори и излишно натоварване. Причината - двата дни са обявени за учебни, за разлика от дните, в които се провеждат матурите в 12. клас през май.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:55, 09.09.2018
5182
Чете се за: 01:09 мин.
Още

Тази година просветното министерство реши да върне старата схема и да раздели изпитите след 7. и 12. клас. Така матурите останаха на 21 и 23 май, а седмокласниците ще се явят на изпити на 17 и 19 юни. Но докато дните за матурите са неучебни, в тези за Националното външно оценяване ще се учи.

Венелина Николова, директор на 125-о СУ: Не знам какви са мотивите на хората от МОН, не знам дали те въобще някога са провеждали подобни изпити, но ние тук го правим вече много години и знаем колко е тежка организацията. Това означава огромен брой квестори, които трябва да бъдат в училище, квесторите са от други училища, а нашите учители отиват квестори също в други училища.

Най-вероятно всички ученици от 8. до 11. клас ще учат втора смяна, за да може техните учители да са от рано сутринта квестори на изпита след 7. клас. Същите тези учители ще трябва следобед пък да поемат часовете си до късно вечерта. Ще има работа и по предаването и засекретяването на тестовете. Няма как всичко това да стане в учебен ден, казват учителите.

Венелина Николова, директор на 125-о СУ: Това ще бъде едно изключително тежко изпитание за всички нас. Смятам, че тези два дни не биха били фатални, ако бъдат обявени за неучебни. Да се нагнетява такова напрежение, мисля, че не е редно.

От просветното министерство обясниха, че причината 17 и 19 юни да са учебни дни е липсата на достатъчно учебно време.

Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката: Времето е много ясно категорично определена величина, което ни показва, че няма откъде да вземем тези дни. Още повече ще има и ресурс от учители, които няма да бъдат през това време вече на работа, те могат да се включат като квестори. Със сигурност ще има добра организация.

Началните учители никога не достигат за квестори, контрират обаче учителите. В крайна сметка тази година графикът на учебното време се удаде трудно на министерството след дебати и компромиси. В окончателния вариант 2 януари също е почивен ден и Коледната ваканция се увеличи. За сметка на това междусрочната беше сведена от четири на един ден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преместиха във Варна един от пострадалите в катастрофата край Разград
Преместиха във Варна един от пострадалите в катастрофата край Разград
Очаква се интензивен трафик този следобед
Очаква се интензивен трафик този следобед