НОВИНИ

Защо дублираха наградата на името на Елин Пелин?

Дублиране на литературната наградата на името на Елин Пелин създаде напрежение сред наследниците на писателя и носителите ѝ. Двете отличия са с еднакви имена, но се дават от две различни общини - Елин Пелин и Горна Малина. Наградите станаха повод за недоволство в годината, когато честваме 140-годишнината на Певеца на българското село. Спорът породи и въпроса за това коя от двете награди е автентична.

Айше Сали
от Айше Сали
08:20, 03.09.2017
Чете се за: 01:35 мин.
Още

Разказваме за недоразумението няколко месеца след кулминацията на честванията, за да не помрачим голямата годишнина. В началото съобщенията с две различни имена на носителя на Националната литературна награда на името на Елин Пелин създадоха усещането, че има някаква грешка. След това обаче се оказа, че има две награди и двама лауреати - Стефан Цанев - отличен от община Елин Пелин, и Владимир Зарев, получил признанието от община Горна Малина.

Елин Иванов, внук на Елин Пелин: Това нещо носи много голямо огорчение и в мен, и в моето семейство, защото първоизточникът на тази награда е от град Елин Пелин.

Наградата е учредена е през 1971 г. в община Елин Пелин, а по това време Горна Малина е част от нея. Административното деление е причина да стане самостоятелна община, а в нея остава и родното село на автора на „Гераците“ - Байлово. И след това отличието продължава да се връчва за цялостно творчество, на всеки 10 години. За първи път тази година обаче община Горна Малина също учредява награда на името на Елин Пелин.

Стефан Цанев, писател: Изкуствено ни конфронтират двамата. Сякаш сме претенденти един срещу друг. Аз нямам такива претенции. Kмета на Горна Малина решава да дава награда. В това няма нищо лошо, но не може да е същото име. Представете си, че той реши от следващата година да раздава Нобелова награда.
Владимир Зарев, писател: Това, че има две такива награди, не е проблем на писателите, които ги получават, а е проблем на институциите. Това че има две награди, е ако щете щастлив прецедент, който е възникнал от могъществото на Елин Пелин и това трябва да ни радва, а не да ни разделя.

И двамата кметове бяха категорични, че са спазили правилата за присъждане на наградите. Община Елин Пелин имаше документ за учредяването на своята, издаден още през 1974 г. Община Горна Малина пък представиха правила и документ за учредяване на наградата, подписан и от Съюза на българските писатели. Разполагаха също така с писмо, в което Министерството на културата поема ангажимент да популяризира отличието.

доц. д-р инж. Ивайло Симеонов, кмет на Елин Пелин: Ние научихме в доста късен период, затова че в Горна Малина да се връчва такава награда. Жалко е, че не можахме двете общини да седнем и да намерим дух на единение.

инж. Ангел Жиланов, кмет на Горна Малина: Ние сме публикували решението на нашия общински съвет с програмата за тържествата, която включва и връчването на тази литературна награда. Tо е било достояние на всички, които проявяват интерес и ако е имало реакция, то е трябвало да бъде в този момент.

Въпреки разминаването в началото, накрая и двамата кметове се съгласиха, че ако връчват заедно наградата на името на Елин Пелин, това няма омаловажи общините им, а ще придаде по-голяма тежест на отличието. Затова следващия път са готови да си подадат ръка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пациенти и лекари се притесняват за бъдещето на болницата в Карлово
Пациенти и лекари се притесняват за бъдещето на болницата в Карлово
Пострадалите от пожари гори в Старозагорско се възстановяват
Пострадалите от пожари гори в Старозагорско се възстановяват