НОВИНИ

Защо е необходимо увеличение на данъците в София?

С цел подобряването на качеството на въздуха и повече средства за работа в кварталите кметът на София Йорданка Фандъкова предлага промени в два местни данъка - данъка за автомобилите и данъка за покупка на имущество. Дончо Барбалов, заместник-кмет на София по финансите коментира защо е необходимо това.

bnt avatar logo
от БНТ
07:47, 28.11.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас
Дончо Барбалов, заместник-кмет на София по финансите: Не съм сигурен какви са били точно обещанията предизборно. Но това, което в момента се предлага, е свързано с политиката на общината в две много приоритетни области - околната среда и инфраструктурата, особено инфраструктурата, свързана с районите.
Промяната на данъците що се отнася до МПС дава възможност на общината да увеличи тежестта на екологичния компонент - да накажем тези, които замърсяват повече и да поощрим тези, които замърсяват по-малко. На практика за Евро 5, Евро 6 превозните средства не се предлага промяна в екологичната компонента, а за по-мощните и по-замърсяващите съответно такова е предвидено.

Дончо Барбалов: В пари очакванията са 18 млн. лева да има допълнителни приходи от данъка за моторните превозни средства и ок. 20 млн. лв. от данъка за възмездно придобиване.

Дончо Барбалов коментира за какво ще бъдат изхарчени тези пари.

Дончо Барбалов: Тези от моторните превозни средства да бъдат насочени за екологични проекти, а тези от данъка за възмездно придобиване да бъдат насочени приоритетно към районите на Столична община. Вчера г-жа Фандъкова пое ангажимента 10 млн. от тези средства да бъдат предложени точно на разположение на районните кметове и да могат те да правят местни политики, свързани с ремонти на улици, тротоари и подобряване на инфраструктурата.

Целия разговор вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Директорът на Пирогов: Кислородоподаващата система е била изправна
Директорът на "Пирогов": Кислородоподаващата система е била изправна
От нашите пратеници: Открити са и последните тела на изчезнали в Тумане
От нашите пратеници: Открити са и последните тела на изчезнали в Тумане