С всеки изминал ден се увеличава броят на автомобилите, които излизат на пътищата. Наред с поведението на шофьорите, от изключителна важност за това да избегнем инциденти на пътя е и техническото състояние на автомобила. Годишните технически прегледи със своя задължителен характер гарантират изправността на превозните средства. Защо е важно да поддържаме техническото състояния на автомобила си добре, вижте в следващия репортаж, който е част от кампанията на БНТ и Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ „Пази семейството си на пътя“. Повече в репортажа на Тереза Ставрева и Станислав Ангелов.

Кормилна и спирачна система. Това са двата най-важни компонента на всеки автомобил, които винаги трябва да бъдат абсолютно изправни и от които пряко зависи нашата безопасност докато шофираме или се возим.

Инж.Георги Илиев, собственик на автосервиз: Отиването при специалисти е задължително веднъж в годината и се нарича ГТП. Там се извршва, ако подчертавам пунктът си гледа съвестно работата, той извършва цялостна проверка на автомобила и най-вече на системите, които споменахме кормилна и спирачна система на автомобила.

Инж. Тодор Христев, инженер в пункт за Годишни технически прегледи: "Първо започваме с документацията на автомобила, дали всичко е изрядно като гражданска отговорност, платен пътен данък, голям и малък талон и съответно лицето, което представя автомобила. След това се извършва проверка на спирачните усилия на автомобила. Следва оглед на ходовата част като разбира се се измерват газове, ако е дизел с диломер, ако е с газ с газ анализатор. Ако автомобилът е с газова уредба се проверява и за течове съответно на пропан бутан или метан."

Инж.Георги Илиев, собственик на автосервиз: "Преди съществуваше схващането, че можеш да отидеш и да си купиш талончето, което да ти важи до следващата година. Тоест да идеш и срещу пари да не те проверят, което е парадокс. В момента наистина има тенденция хората да се доверяват съответно и пунктовете за ГТП започнаха да правят наистина по-реални проверки на автомобилите.

Гаранция обаче за това, че в рамките на следващата година няма да възникне проблем с автомобила, няма. Техническото състояние на колата трябва да се има предвид винаги, когато планираме пътуване на дълъг път, категорични са експертите.


Инж. Георги Илиев, собственик на автосервиз: Усещайки, че педалът на спирачката е по-мек, усещайки, че воланът е нестабилен, че има някакви луфтове при въртене наляво или надясно.