НОВИНИ

Кой е китаецът, създал внушителното видео за България?

Джанфей Чен е китайски режисьор и фотограф. Пристига в България със свой приятел и, очарован от българската природа, прави кратък филм за нашата страна. Биляна Бонева го откри в китайския град Ханджоу. Вижте разговор с автора на филма „Здравей, България!“ за предаването „Плюс това“.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
10:46, 02.12.2017
Чете се за: 01:09 мин.
Още

Джанфей Чен на 35 години от Ханджоу. Той е автор на видеото за България. За себе си казва, че обича да търси красотата през обектива си.

Джанфей Чен, режисьор: Да, аз съм режисьор и фотограф. С това се занимавам в живота – режисьор на кратки филми.
БНТ: Твоето видео и твоята визия за България стана много известна сред българите. Ти с определена цел ли дойде в България, или клипът беше направен спонтанно?
Джанфей Чен, режисьор: Дойдох в България с приятел, който е специалист по ароматерапия. Той искаше да посети фестивала на розата и го придружих. Нямах никакво намерение да правя филм, но след като видях страната ви, трябваше да имам спомен от нея. Така че това видео е моят спомен за пътуването ми от България.

Дали България е красива? В очите на Джанфей – със сигурност. Режисьорът добре познава измеренията на красотата. Живее в града, който китайците наричат „земен рай“. Ханджоу е бил сравнен със земен рай и от Марко Поло, когато пътешественикът го посетил за пръв път. А в България Джанфей се впечатлил най-много от природата и от моретата от цветя.

БНТ: А какви са ти впечатленията за българската архитектура?
Джанфей Чен, режисьор: Харесва ми културното наследство, което съхраняват сградите в България. Харесва ми връзката между културата и архитектурата. особено много ме впечатлиха старите сгради. При тях тази връзка е особено силна.
;

Hello Bulgaria from jenffchan on Vimeo.

;

От пет години Джанфей снима филми за храните – кратки, апетитни и внушителни. Защото и в тях има много красота, обяснява режисьорът. Има си и любими български ястия – кисело мляко, телешко и скара.

Джанфей Чен, режисьор: Надявам се един ден да снимам български ястия. Искам да ги покажа на приятелите си и на хората в Китай.
БНТ: Планираш ли пак да посетиш страната ни?
Джанфей Чен, режисьор: О, да. Надявам се всичко с работата ми да е наред, за да мога да пътувам отново до България. Искам да я видя в различните сезони. Искам да се насладя на красотата ѝ и за по-дълго време.

Морето и крайбрежието на България – това е следващото вдъхновение за Джанфей. И следващата цел за обектива му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фандъкова: Усложнена е обстановката на територията на София заради дъждовете
Фандъкова: Усложнена е обстановката на територията на София заради дъждовете
Изложба на светещ живопис Тъмна светлина
Изложба на светещ живопис "Тъмна светлина"